To Top
16:19 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα τρία φέρετρα, η ανευθυνότητα και οι γιατροί που εκλιπαρούν!
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τα τρία φέρετρα, η ανευθυνότητα και οι γιατροί που εκλιπαρούν!
  25 Μαρτίου 2020, 10:54 πμ  
Τρίτη 24 Μαρτίου 2020. Ώρα 6 μμ. Η στιγμή που άρχισαν τα νέα μέτρα κυκλοφορίας μόνο με βεβαίωση. Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο επιστημονικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Λευκωσίας, Μάριος Λοίζου, εμφανίζεται σε διάσκεψη Τύπου για την καθιερωμένη ενημέρωση για τα κρούσματα κορωνοϊού. Τα λόγια του γροθιά στο στομάχι: «Σήμερα στη μάχη με την πανδημία, δυστυχώς, χάσαμε ακόμα δύο συνανθρώπους μας, που νοσηλεύονταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Λεμεσού και Λευκωσίας. Πρόκειται για έναν 63χρονο με υποκείμενα νοσήματα και έναν 58χρονο με ελεύθερο ιστορικό».
 
Η ανάσα κόβεται. Τα μάτια υγραίνονται. Ασυναίσθητα περνάς στη θέση των οικογενειών τους. Των δικών τους ανθρώπων. Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες ζούσαν αμέριμνα το παρόν. Πιθανότατα να έκαναν κι αυτοί σχέδια για το μέλλον. Για τις συζύγους και τα παιδιά τους. Προφανώς, ούτε που διανοούνταν ότι μερικές μέρες μετά θα βρίσκονταν στην ακίδα ενός αόρατου εχθρού. Ούτε που περνούσε από το μυαλό τους, ότι ένας ιός που προκαλεί συμπτώματα που ομοιάζουν τόσο πολύ με της γρίπης, θα τους έφερνε σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας. Ούτε κατά διάνοια μπορούσαν να υποψιαστούν ότι ένας άγνωστος ιός θα έκοβε το νήμα της ζωής τους.
 
Και όμως. Έγινε. Δύο άνθρωποι (τρεις με το πρώτο θύμα) έφυγαν από την ζωή. Δεκάδες άλλοι, βρέθηκαν εν μία νυκτί, τόσο απρόσμενα, ντυμένοι στα μαύρα. Όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα, πολλοί το προσπέρασαν με κτυπητή αδιαφορία. Εστίασαν στο βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του. Ήταν η δικαιολογία την οποία αναζητούσαν ως άλλοθι για τον επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν την ασθένεια. Για κάποιους ήταν το τέλειο άλλοθι και για τον ανεύθυνο τρόπο συμπεριφοράς τους. Για την κραυγαλέα απειθαρχία τους, που αποκάλυπτε απέραντη ασυνειδησία για τις ζωές των συνανθρώπων τους. Χθες, όμως, η ανακοίνωση δεν επιτρέπει σε κανέναν να αναζητήσει άλλοθι. Το ένα θύμα είχε ελεύθερο ιστορικό! Δεν κουβαλούσε νοσήματα. Τον τσάκισε ο ιός. Και ας ήταν κάτω των 60 ετών. Και ας ήταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας…
 
Τρίτη 24 Μαρτίου 2020. Ώρα 6 μμ. Μισή ώρα πριν από την σοκαριστική ανακοίνωση των νέων θανάτων, χιλιάδες άτομα, σε έναν ακατανόητο παροξυσμό, συνέχιζαν να μπαινοβγαίνουν σε υπεραγορές, φούρνους και φαρμακεία. Αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που τους ακολουθούσε σε κάθε σημείο στο οποίο πατούσαν. Από κάθε άτομο δίπλα τους, το οποίο μπορεί να έφερε τον ιό και να μην είχε ακόμη εκδηλώσει συμπτώματα. Ανάμεσά τους και πολλοί ηλικιωμένοι. Που συνεχίζουν να παραγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι θανάσιμος, πρωτίστως, για εκείνους. Ανάμεσά τους και πολλά παιδιά τα οποία κουβαλούν μαζί τους ανεύθυνοι γονείς. Μισή ώρα πριν από την έναρξη του μέτρου της κυκλοφορίας με βεβαίωση… Μισή μόλις ώρα πριν σκάσει σαν βόμβα το τραγικό μαντάτο ότι οι νεκροί είναι πλέον τρεις!
 
Τρίτη 24 Μαρτίου 2020. Ώρα 6 μμ. Μισή μόλις ώρα μετά την έναρξη του οδυνηρού, πλην όμως, αναγκαίου μέτρου της κυκλοφορίας με βεβαίωση, 30.000 άτομα έστειλαν sms για να εξασφαλίσουν άδεια κυκλοφορίας για τρεις ώρες! Λες και το μέτρο αποφασίστηκε για να κυκλοφοράμε ελεύθερα επί τρίωρο και όχι για να μην κυκλοφοράμε. Μισή μόλις ώρα μετά την συγκλονιστική ανακοίνωση ότι τα φέρετρα είναι πλέον τρία, 30.000 άτομα διεκδίκησαν ελεύθερη κυκλοφορία!
 
Η ανάρτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Twitter προειδοποιεί: «Εάν υπάρξει κατάχρηση ή ανυπακοή στα νέα μέτρα, το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς εξαιρέσεις». Δυστυχώς, Πρόεδρε, θα υποχρεωθείς να πας σε πλήρη απαγόρευση. Η ανευθυνότητα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι φανταζόμαστε.
 
Η χθεσινή δήλωση του δρα Μάριου Λοίζου κατά την ανακοίνωση των νέων θανάτων δονεί με συγκλονιστικό τρόπο την ατμόσφαιρα: «Η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας έχει πλέον περάσει στην επόμενη φάση. Αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά περιστατικά. Ελπίζαμε ότι δεν θα συμβεί, αλλά συνέβη». Ακούτε; Όλοι. Ο καθένας εκεί έξω. «Συνέβη». Κατανοείτε τι εννοεί; Ότι ο θάνατος είναι πλέον εντός των πυλών. Απειλεί τον καθένας μας. Πλούσιο ή φτωχό. Διευθυντή ή κλητήρα. Υγιή ή με προβλήματα υγείας. Νέο ή ηλικιωμένο. Άντρα ή γυναίκα. Λευκό ή μαύρο. Κτυπάει αλύπητα. Κτυπάει αδιάκριτα. Κτυπάει όποιον βρει μπροστά του.
 
Η έκκληση του δρα Λοίζου ραγίζει καρδιές: «Εκφράζοντας την αγωνία όλου του προσωπικού των νοσοκομείων μας, σας εκλιπαρούμε να μείνετε σπίτι». Ακούτε; Ακούτε όλοι; Οι πολεμιστές της πρώτης γραμμής μας εκλιπαρούν για το πιο απλό. Να μείνουμε σπίτι. Εκείνοι που παλεύουν με τον χάρο, εκείνοι που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσουν τη ζωή τους, μας εκλιπαρούν. Έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν. Αλλά εκλιπαρούν. Ακούστε επιτέλους. Όχι άλλα φέρετρα. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από εμάς ο επόμενος!
 
Διαβάστε την χθεσινή δήλωση γιατρού από την Ισπανία: «Δεν υπάρχουν αναπνευστήρες. Τους ναρκώνουμε και κρατάμε το χέρι των ετοιμοθάνατων επειδή οι οικογένειές τους δεν μπορούν να είναι δίπλα τους. Έτσι τους βοηθάμε να πεθάνουν για να ελευθερώσουμε αναπνευστήρες για άτομα κάτω των 65». Ίδιες και οι δηλώσεις γιατρών από την Ιταλία. Τι δεν καταλαβαίνετε ακόμη;
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...