To Top
00:20 Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ζητούνται κινήσεις προς τα εμπρός
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Ζητούνται κινήσεις προς τα εμπρός
  13 Ιανουαρίου 2020, 3:04 μμ  
Συμψηφίζοντας τα συν και τα πλην, μπορούμε να πούμε ότι οι προοπτικές το 2020 είναι θετικές αλλά υπό προϋποθέσεις.

Αποχαιρετώντας μια πολύ καλή χρονιά για την κυπριακή οικονομία, όπου διατηρήσαμε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, επανήλθαμε στην επενδυτική βαθμίδα και είδαμε ζωτικούς τομείς να αποδίδουν, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιολογήσουμε τα δεδομένα για το νέο έτος.
 
Μέσα από την αξιολόγηση αυτή δεν μπορούν να απουσιάζουν τόσο τα συν όσο και τα πλην της οικονομίας. Στα συν περιλαμβάνονται η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, ο πλεονασματικός προϋπολογισμός του 2020, οι αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους, η μείωση της ανεργίας στο 6,7%, η πορεία του τουρισμού και των ακινήτων και άλλα.
 
Στα πλην, όπως είπα και στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, το υπέρογκο κρατικό μισθολόγιο, οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις (δημόσια υπηρεσία, δικαιοσύνη, τοπική αυτοδιοίκηση), τα «κόκκινα δάνεια», η μη πλήρης εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η μη προώθηση σε ικανοποιητικό βαθμό του ψηφιακού μετασχηματισμού, η μη πλατιά χρήση της νέας τεχνολογίας και καινοτομίας, οι καθυστερήσεις στα έργα υποδομής.
 
Ακόμα έχουμε ενώπιον μας τις προκλήσεις που αφορούν την ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος μας, την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το Σχέδιο Εστία και άλλες θεσμικές αλλαγές που επιβάλλεται να προωθηθούν για εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας και του κράτους.
 
Από το εξωτερικό περιβάλλον, έχουμε το Brexit, τις προβλέψεις για ύφεση στη διεθνή οικονομία, την πολεμική ένταση στη Συρία, τις χρηματιστηριακές και συναλλαγματικές ανισορροπίες και άλλα.
 
Συμψηφίζοντας τα συν και τα πλην, μπορούμε να πούμε ότι οι προοπτικές το 2020 είναι θετικές, υπό προϋποθέσεις.
 
Και οι προϋποθέσεις αφορούν το κατά πόσον θα ανταποκριθούμε θετικά στις προκλήσεις (εσωγενείς και εξωγενείς) στο κατά πόσο θα αλλάξουμε νοοτροπίες και στο κατά πόσο θα λάβουμε έγκαιρα τα σωστά μέτρα για αναβάθμιση της οικονομίας.
 
Σ΄ αυτή την προσπάθεια δεν είναι αρκετές οι προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά απαιτείται και η συναίνεση των κομμάτων και της Βουλής και η υπεύθυνη στάση των παραγωγικών τάξεων και του συνδικαλιστικού κινήματος.
 
Αν όλοι συμπεριφερθούμε με σοβαρότητα και επιδιώξουμε το γενικό καλό, τότε μπορούμε να πούμε ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα του 2020 και θα ενισχύσουμε το οικονομικό αύριο του τόπου.

Αν, όμως, συνεχίσουμε τις σημερινές νοοτροπίες μας με το να βλέπουμε το στενό κομματικό ή συντεχνιακό συμφέρον, να υπονομεύουμε την οικονομία και να πολεμούμε την επιχειρηματικότητα, δεν είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας μας το 2020.
 
Κατά τη γνώμη του ΚΕΒΕ, το 2020 είναι μια κομβική χρονιά, με την έννοια ότι θα διαφανεί κατά πόσον μπορούμε να πάμε πιο μπροστά ή να μείνουμε στάσιμοι.
 
Η κίνηση προς τα εμπρός απαιτεί τολμηρές αποφάσεις και αποφασιστικές κινήσεις. Εμείς, ως επιχειρηματικός κόσμος είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα τόσο στην Πολιτεία και να βοηθήσουμε όσο γίνεται γι’ αυτή την κίνηση προς τα εμπρός
 
Όμως, πολλά εξαρτούνται και από την ίδια την Πολιτεία. Αναμένουμε, λοιπόν, τις πρωτοβουλίες εκείνες που χρειάζεται η οικονομία, ώστε να τις στηρίξουμε. Το ΚΕΒΕ διαχρονικά ανοίγει δρόμους για την οικονομία και την Κύπρο. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και του λαού.  
 
Πρόεδρος Κυπριακού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου
  Xριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...