To Top
11:48 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Νόμιμες καύσεις μαζούτ στο Δάλι
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Νόμιμες καύσεις μαζούτ στο Δάλι
  17 Φεβρουαρίου 2020, 9:55 πμ  
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης του παραλόγου στην περιοχή του Γ΄ Δημοτικού σχολείου Ιδαλίου. Από τη μια ο Δήμαρχος με τους κατοίκους παλεύουν καθημερινά να ζήσουν σε ένα υγιές περιβάλλον σε μια περιοχή που περικλείεται από τέσσερεις οχληρές βιομηχανίες διοργανώνοντας διαμαρτυρίες και κλείνοντας εργοστάσια και από την άλλη η κυβέρνηση προσπαθεί να εξεύρει λύση για τη μετακίνηση τους συζητώντας με τους βιομήχανους των ασφαλτικών μονάδων και προσπαθώντας να τα βρουν στα ριάλια.  Στη μέση της όλης κατάστασης, αθώες ψυχούλες ενός από τα πιο πολυπληθή δημοτικά σχολεία της Κύπρου.

Αγαπητοί κύριοι ζητήσατε να έρθουν τα ίδια τα παιδάκια στη βουλή να σας μεταφέρουν το συναισθηματικό τους κόσμο. Ένα έχω να σας ρωτήσω. Ποιος δεν λυγίζει στο κλάμα ενός μωρού, στην κραυγή αγωνίας ενός 10χρονου για την υγεία του, για την πολιτική αμέλεια του κράτους, για το μέλλον αυτών των παιδιών; Ποιος αγαπητοί κύριοι των εδράνων της βουλής και του κάθε υπουργικού θώκου, δεν πονάει μέσα του όταν αφήνει καθημερινά το παιδί του στο σχολείο και είναι εις γνώση του ότι όλη τη μέρα στο σχολείο θα αναπνέει καρκινογόνα δηλητήρια από νόμιμες καύσεις μαζούτ; Ακούσατε, ακούσατε…. νόμιμες καύσεις μαζούτ στο Δάλι. Ποιά Κύπρος, ποια Ευρώπη νομιμοποιεί καύσεις μαζούτ έξω από ένα σχολείο; Και για να έρθουμε στο δια ταύτα, ναι, αγαπητέ κύριε υπουργέ τα παιδιά μας δεν αναπνέουν καύσεις νόμιμου μαζούτ μόνο στο σχολείο αλλά και στο σπίτι τους το απόγευμα. Αυτό όμως ΔΕΝ σας απαλλάσσει από τις ΕΥΘΥΝΕΣ σας σαν υπουργός παιδείας. Αυτό δεν μεταφέρει την ευθύνη στην απρόσωπη εκτελεστική εξουσία δίνοντας σε μας τους μεγάλους το οποιοδήποτε άλλοθι. Δεν σας φαίνεται παράλογο να προσπαθούμε καθημερινά γονείς και παιδιά, δάσκαλοι και σύνδεσμος γονέων του σχολείου να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες; Εδώ είμαστε και ζούμε καθημερινά και εμείς και τα παιδιά μας. Κάντε κάτι και μην κωφεύετε μπροστά στην ανικανότητα του κράτους.     

Αγαπητέ πρόεδρε της Δημοκρατίας, οι αρχές διοίκησης και εξουσίας πηγάζουν από το Λαό. Αυτός μας τις δίνει γιατί μας θεωρεί άξιους. Η αξιοσύνη προϋποθέτει βασικές αρχές τόλμης και σπάνιων πρωτοβουλιών. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ανθρωπιά μέσα σας δεν σας ορίζει να σηκώσετε αυτή τη στιγμή το τηλέφωνο και να πείτε: “τι κάνουμε εκεί στο Δάλι, θανατώνουμε ανθρώπινες ψυχούλες; Δεν με ενδιαφέρουν τι διαδικασίες θα χρειαστούν αλλά το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εχθές.” Με όλο το σεβασμό απέναντι στους θεσμούς και τις αξίες του κράτους, μια μεγάλη ομάδα πληθυσμού στο Δάλι που αποτελούμε την Κίνηση Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής (τι το πιο εύλογο και φυσιολογικό), σας δηλώνομε ευθαρσώς ότι εμείς δεν θα σταματήσουμε σε υποσχέσεις και σε πρωτοβουλίες αλλά θα απαιτήσουμε έργα γιατί ναι θέλουμε και εμείς να αναπνέουν τα παιδιά μας καθαρό αέρα όπως τα παιδιά όλου του κόσμου και δεν θα λυθεί το πρόβλημα μας με συσκευές καθαρισμού αέρα και φίλτρα αλλά με αναστολή λειτουργίας και μετακίνηση των εργοστασίων ΑΜΕΣΑ.    
 
* Γονέας παιδιών Γ’ Δημοτικού σχολείου Ιδαλίου.
  Εμμανουήλ Λιουδάκης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...