To Top
08:50 Δευτέρα
30 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οβιδίου μεταμορφώσεις
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Οβιδίου μεταμορφώσεις
  18 Φεβρουαρίου 2020, 10:10 πμ  
Ο πολύς Ραούφ Ντενκτάς με τις διασυνδέσεις στους στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους του Κεμαλικού κατεστημένου, παραμερίσθηκε από την Άγκυρα όταν ολοκλήρωσε τον κύκλο του και έπαυσε να είναι χρήσιμος! Φαίνεται πως την ίδια τύχη θα έχει και ο Μουσταφά Ακκιντζί, αφού εδώ και αρκετό καιρό έχει επιτελέσει το έργο που του ανετέθη προβάλλοντας την εικόνα του μετριοπαθούς πολιτικού. Η περιθωριοποίησή του είχε αρχίσει προ πολλού χρόνου. Οι πρόσφατες δηλώσεις του, όμως, για το σενάριο της de jure προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών από την Τουρκία, εξέλιξη την οποία δεν αποδέχεται, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ένας ορυμαγδός φραστικών επιθέσεων και υποτιμητικών αναφορών για το πρόσωπο του κ. Ακκιντζί εξαπολύθηκε  από τα υψηλά δώματα της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και από τα φερέφωνά της στις κατεχόμενες περιοχές.
 Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί κάποιοι έσπευσαν να ηρωποιήσουν τον κ. Ακκιντζί εξ αυτού του γεγονότος. Ούτως ή άλλως η Άγκυρα δεν φαίνεται να αρκείται στον έλεγχο μόνο του κατεχόμενου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία μεθοδικά προωθεί από τη δεκαετία του 1950 το σχέδιο ανάκτησης ολόκληρης της Κύπρου μέσω μιάς λύσης τουρκικών προδιαγραφών. Ήδη, οι κατεχόμενες περιοχές ελέγχονται από την Άγκυρα με την παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής και των εποίκων, καθώς και της οικονομικής εξάρτησης του κατοχικού καθεστώτος. 
Περαιτέρω, ο κ. Ακκιντζί στη συνέντευξή του στην αγγλική εφημερίδα δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει για μια ακόμα φορά ότι η ούτω καλούμενη «τδβκ» θα πρέπει να διατηρηθεί εν ζωή και να μετατραπεί σε μία από τις ισότιμες συνιστώσες πολιτείες του μελλοντικού μορφώματος. Η μη διάλυση της παράνομης οντότητας, αυτή είναι η έγνοια του. Και βέβαια, η θέση αυτή δεν είναι αντίθετη με τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Όσον αφορά στο θέμα των τουρκικών εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων μετά τη λύση, δεν φαίνεται να έχει ένσταση. Οι πρόσφατες διευκρινίσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Τουρκία ουδέποτε συμφώνησε με την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων επιβεβαίωσαν τη διαχρονική θέση της Άγκυρας στο θέμα αυτό. Υποστηρίζει τη συνέχιση της ισχύος της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960, γιατί ερμηνεύει κατά το δοκούν τις πρόνοιες οι οποίες ουδόλως προσφέρουν νομικό έρεισμα για ένοπλη και βίαιη επέμβαση στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο βιβλίο του Κύπρος 2015-2018, Μια τριετία που άλλαξε το Κυπριακό, στη σελ. 147, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ Νίκος Κοτζιάς, παραθέτει το κείμενο Δήλωσης της Ελλάδος στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Crans-Montana με τίτλο Σκληρές αλήθειες (8 Ιουλίου 2017). Αντιγράφω σχετικό απόσπασμα της Δήλωσης:
«...Χαρακτηριστικά η τουρκική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται. Κατάργηση, που λίγο πριν σε διμερή της συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν στο δείπνο που θα ακολουθούσε... Θυμίζουμε ότι, τρεις μέρες πριν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε ωμά αποκαλύψει τη θέση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα «χρειάζεται τα δικαιώματα αυτά προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια κρίνει σκόπιμο. Η τουρκική πλευρά αποκάλυψε, επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου ότι θέλει να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο όνομα της Συνθήκης Εγγυήσεων και να διασφαλίσει και να διαιωνίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο». Έτσι τορπιλίστηκε η Διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο.
Τώρα, εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέγραψε άλλα στην έκθεσή του, δυστυχώς, αποδεικνύει την αδυναμία του να σταθεί απέναντι των ισχυρών παραβατών του Διεθνούς Δικαίου και να εφαρμόζει τις αρχές του Οργανισμού του οποίου προΐσταται. Το απέδειξε, εξάλλου, και στο θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

*Πρέσβης ε.τ.
 
  Λόρια Μακρίδη   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...