To Top
15:35 Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Διάλογο με ΟΑΥ αρχίζει το «Αρεταίειο»
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Διάλογο με ΟΑΥ αρχίζει το «Αρεταίειο»
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου 2020, 11:55 πμ
Πράσινο φως για να εκφράσει ενδιαφέρον για διαπραγμάτευση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έλαβε το βράδυ της Πέμπτης από τη γενική συνέλευση των γιατρών μετόχων του το διοικητικό συμβούλιο του ιδιωτικού νοσοκομείου «Αρεταίειο» που εδρεύει στη Λευκωσία. Η εντολή δόθηκε στο συμβούλιο κατά πλειοψηφία, αφού οι 29 από τους συνολικά 40 μετόχους του νοσηλευτηρίου που συμμετείχαν στην ψηφοφορία τάχθηκαν υπέρ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διαπραγμάτευση με τον ΟΑΥ, με στόχο βεβαίως την ένταξη του νοσοκομείου στο Γενικό Σύστημα Υγείας από την 1η Ιουνίου 2020. Το «Αρεταίειο», ακολουθώντας την απόφαση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, θα εκφράσει επίσημα στον ΟΑΥ το ενδιαφέρον του για διαπραγμάτευση μετά την υπογραφή του «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ του ΠΑΣΙΝ και του οργανισμού.
 
Η υπογραφή του μνημονίου βεβαίως δεν έχει ακόμα οριστεί, αφού θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα της συνάντησης που αναμένεται ότι θα έχει την Πέμπτη ο ΟΑΥ με την ειδική Επιτροπή του ΠΑΣΙΝ, η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», θα μεταβεί στα γραφεία του οργανισμού με αρκετές ερωτήσεις που θα αφορούν τόσο τις πρόνοιες του μνημονίου, όσο και τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Στον ΟΑΥ, όπως πληροφορούμαστε, γίνεται προετοιμασία ώστε να υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις στις όποιες ερωτήσεις τεθούν από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΙΝ, αφού κρίνεται ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα της 14ης Φεβρουαρίου, το οποίο έχει οριστεί ως διορία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για διαπραγμάτευση από τα νοσηλευτήρια. 
   
Στο μεταξύ, από το περασμένο Σάββατο μπήκε επίσημα στη διαπραγμάτευση για την πλήρη ένταξη των υπηρεσιών του στο ΓεΣΥ τον ερχόμενο Ιούνιο, το ιδιωτικό νοσοκομείο «Mediterranean» το οποίο εδρεύει στη Λεμεσό και υπέγραψε ήδη σχετική συμφωνία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο δεν ανήκει στον ΠΑΣΙΝ και ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται από τις όποιες αποφάσεις του συνδέσμου. Εξάλλου, έχει εντάξει ήδη τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας που προσφέρει στο ΓεΣΥ από την έναρξη της εφαρμογής του συστήματος. 
 
Εξελίξεις πρέπει να αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες και σε ό,τι αφορά δεύτερο μεγάλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσίας, ενώ αρκετά μικρότερα νοσηλευτήρια - κλινικές έχουν προσεγγίσει τον ΟΑΥ ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση, αλλά και για την προετοιμασία που θα πρέπει να κάνουν για να μπουν στον διάλογο με τον οργανισμό. Υπενθυμίζεται ότι τα νοσηλευτήρια πρέπει να παρουσιάσουν τους τελικούς τους λογαριασμούς και την κωδικοποίηση των εξιτηρίων που κατέγραψαν για το έτος 2018, ώστε ο ΟΑΥ να μπορέσει στη συνέχεια και μέσα από τη διαπραγμάτευση που θα γίνει να εγγυηθεί τη βιωσιμότητά τους. 
   
Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ η εβδομάδα που διανύουμε κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς κατά τη διάρκεια της ΟΑΥ αλλά και κυβέρνηση καλούνται να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις που ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων έθεσε εγκρίνοντας το προτεινόμενο από τον ΟΑΥ μνημόνιο συνεργασίας την περασμένη Πέμπτη. 
 
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας η πρόταση με την οποία η κυβέρνηση θα δεσμεύεται και θα εγγυάται την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ, αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων. Δεν αποκλείεται η πρόταση του υπουργού Υγείας να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας. Πληροφορίες που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεσμεύσει κονδύλι που θα φθάνει μέχρι και €70 εκατομμύρια που θα παραχωρηθεί ως ενίσχυση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ εάν και εφόσον προκύψει πρόβλημα και ελλείψεις στον σφαιρικό προϋπολογισμό για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. 
   
Εβδομάδα – πρόκληση για τον οργανισμό
 
Για τον ΟΑΥ η εβδομάδα αυτή θα είναι αρκετά δύσκολη. Κατ’ αρχάς στον οργανισμό εργάζονται πυρετωδώς για την οριστικοποίηση των «Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών», των γνωστών DRGs, δηλαδή των καταλόγων στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι ιατρικές πράξεις ενδονοσοκομειακής περίθαλψης και το ύψος της αποζημίωσης τους. Οι κατάλογοι θα τεθούν ενώπιον του ΠΑΣΙΝ με κάθε επιφύλαξη, αφού ο ΟΑΥ προσβλέπει σε συνεργασία με τα νοσηλευτήρια προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις και καλύτερη προσαρμογή των αποζημιώσεων αλλά και των ιατρικών πράξεων στα πραγματικά δεδομένα, αφού οι αρχικοί υπολογισμοί έγιναν στη βάση των στοιχείων που ο οργανισμός κατάφερε να εξασφαλίσει άτυπα από ορισμένα μόνο ιδιωτικά νοσοκομεία. 
 
Περαιτέρω, ετοιμάζονται οι κατάλογοι που αφορούν τα φάρμακα που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ κατά τη δεύτερη φάση της εφαρμογής του, αλλά και οι κατάλογοι των αναλωσίμων ιατρικών ειδών που αφορούν την εξωνοσοκομειακή, αλλά και την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
 
Τέλος, ο ΟΑΥ προετοιμάζεται και για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Γενικού Συστήματος Υγείας την Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, αφού αναπόφευκτα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο οργανισμός θα κληθεί να παρουσιάσει την σημερινή κατάσταση των οικονομικών του συστήματος, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», βουλευτές θα θέσουν και ερωτήματα τα οποία θα αφορούν την προετοιμασία του ΟΑΥ για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ τον ερχόμενο Ιούνιο, αφού αναμένεται ότι τους πρώτους μήνες της πλήρους εφαρμογής του συστήματος θα υπάρξει μεγάλος όγκος χειρουργικών επεμβάσεων οι οποίοι εδώ και μήνες αναβάλλονται τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς όσο και από τους γιατρούς.
 
Ετοιμάζονται οι κατάλογοι φαρμάκων και αναλωσίμων
 
Ο ΟΑΥ για τα αναλώσιμα που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ πρέπει να καταρτίσει τρεις διαφορετικούς καταλόγους. Ο πρώτος αφορά τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς και τα αναλώσιμα που θα καλύπτονται από το Γενικό Σύστημα Υγείας και θα παραχωρούνται στους δικαιούχους του συστήματος στο πλαίσιο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Μέχρι τώρα, το ΓεΣΥ καλύπτει μόνο τα αναλώσιμα των ατόμων με διαβήτη, ενώ με την πλήρη εφαρμογή του θα καλύπτει όλους τους χρόνιους οι ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται για παράδειγμα καθετήρες, κολοστομίες κ.λπ. 
 
Για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη θα καταρτιστούν δύο κατάλογοι αναλώσιμων ειδών. Ο πρώτος κατάλογος αφορά τα αναλώσιμα που συνήθως χρησιμοποιούνται στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων όλων των ειδικοτήτων και η αξία τους θα περιλαμβάνεται στους καταλόγους των «DRGs» και θα αποζημιώνονται επιπρόσθετα. 
 
Ο δεύτερος κατάλογος, ο οποίος και στο μνημόνιο που ετοίμασε ο ΟΑΥ για να υπογραφεί με τον ΠΑΣΙΝ χαρακτηρίζεται ως «κατάλογος Ζ» θα αφορά επί το πλείστον τα ακριβά και εξειδικευμένα ιατρικά αναλώσιμα τα οποία θα αποζημιώνονται λόγω του κόστους τους επιπρόσθετα των «DRGs». Για τον κατάλογο αυτό πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα διεξαχθεί έντονος διάλογος, αφού ήδη οι εκπρόσωποι των νοσηλευτηρίων έχουν θέσει ξεκάθαρα τις απαιτήσεις τους. Από πλευράς του, ο ΟΑΥ δεσμεύτηκε ότι ο κατάλογος θα οριστικοποιηθεί κατόπιν συνεργασίας με τους εκπροσώπους των νοσοκομείων, αλλά και των διαφόρων ιατρικών επιστημονικών εταιρειών. 
 
Σε κατοπινό στάδιο εξάλλου (σίγουρα μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ), υπάρχει το ενδεχόμενο να καταρτιστεί και δεύτερος κατάλογος ακριβών και εξειδικευμένων αναλωσίμων τα οποία θα διατίθενται μέσω του ΓεΣΥ, ωστόσο ο ασθενής θα καλείται να καταβάλλει από την τσέπη του τη διαφορά στην τιμή.
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...