To Top
08:59 Πέμπτη
27 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μαζική επίθεση στον ΟΚΥπΥ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Μαζική επίθεση στον ΟΚΥπΥ
  14 Φεβρουαρίου 2020, 9:58 πμ  
Επίθεση κατά του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας εξαπολύουν 3.000 επαγγελματίες Υγείας των δημόσιων νοσοκομείων. Νοσηλευτές Γενικής Νοσηλευτικής, νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας, κλινικοί ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, ακτινογράφοι, χημικοί, φαρμακοποιοί και εργοθεραπευτές πραγματοποίησαν χθες ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ και έλαβαν αποφάσεις για τις επόμενές τους κινήσεις. 
 
Εντοπίζουν απουσία διαλόγου και έλλειψη επικοινωνίας με τον ΟΚΥπΥ, ενώ, όπως υποστηρίζουν, παίρνονται αποφάσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δικές τους εισηγήσεις. «Ο ΟΚΥπΥ μας αντιμετωπίζει ως αντιπάλους και όχι ως συνεργάτες», ανέφερε στον «Φ» εκπροσωπώντας όλους τους κλάδους επαγγελματιών Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ ο πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών Γενικής Νοσηλευτικής, Πρόδρομος Αργυρίδης. 
 
 
Οι επαγγελματίες Υγείας, είπε, «εντοπίζουν πολλά προβλήματα αλλά και ακαταστασία στις πολιτικές που εφαρμόζει η κάθε περιφέρεια του οργανισμού. Για παράδειγμα είπε: 
 
- Στη Λευκωσία ένας ασθενής ψυχικής υγείας ο οποίος παρακολουθείται από ιδιώτη γιατρό του ΓεΣΥ πληρώνει €7 για να λάβει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή (ενέσιμη) που χρειάζεται. Αν αποταθεί στη Λάρνακα, δεν θα πληρώσει κανένα ποσό.
- Στο φυσικοθεραπευτήριο του νοσοκομείου της Λευκωσίας γίνονται αποδεκτά παραπεμπτικά προσωπικών γιατρών, είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε γιατροί του ΟΚΥπΥ. Στις άλλες επαρχίες γίνονται αποδεκτά παραπεμπτικά μόνο από γιατρούς του ΟΚΥπΥ. 
Περαιτέρω, «εκτός από τη διαφορά που καταγράφεται στις πολιτικές που ακολουθούνται, η σύσκεψη των κλάδων των επαγγελματιών Υγείας διαπίστωσε ότι: 
- Δεν υπάρχει δίοδος επικοινωνίας και συνεννόησης με τον ΟΚΥπΥ.
- Λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επαγγελματίες Υγείας.
- Δεν εφαρμόζεται σωστά ούτε η νομοθεσία για την αυτονόμηση των νοσοκομείων αλλά ούτε και η νομοθεσία περί Δημόσιας Υπηρεσίας. 
- Παρατηρείται απουσία μηχανογραφικού συστήματος.
- Υπάρχουν σοβαρότητα προβλήματα υποστελέχωσης σε κάποια τμήματα των νοσοκομείων.
- Υπάρχουν τεράστια κενά στον τρόπο διαχείρισης των ασθενών.
 
Επιπρόσθετα, «οι κλάδοι διαπιστώνουν ότι δεν έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα νοσοκομεία οι επιστημονικές επιτροπές, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά και εκεί που έχουν δημιουργηθεί απουσιάζει ο κώδικας δράσης και το περίγραμμα αρμοδιοτήτων αυτών των επιτροπών». Οι επιστημονικές επιτροπές, εξήγησε ο κ. Αργυρίδης, «είναι επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματίες Υγείας και ενεργούν συμβουλευτικά προς τη Διεύθυνση του κάθε νοσοκομείου. Για παράδειγμα, ασχολούνται με τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν στα νοσηλευτήρια και συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων». 
 
Οι επαγγελματίες Υγείας του Δημοσίου οι οποίοι ανήκουν στους κλάδους της ΠΑΣΥΔΥ «είναι πέραν των 3.000 και όλοι μαζί εκφράζουμε την αγωνία και την αγανάκτησή μας για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για το μέλλον των κρατικών νοσοκομείων», είπε ο κ. Αργυρίδης.
 
Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «όλοι οι κλάδοι: νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, εργαζόμενοι στα κλινικά εργαστήρια, ακτινογράφοι, φυσικοθεραπευτές εργοθεραπευτές και κλινικοί ψυχολόγοι, αποφασίσαμε να εξουσιοδοτήσουμε το κλιμάκιο της Κεντρικής Γραμματείας της ΠΑΣΥΔΥ να προχωρήσει σε κωδικοποίηση όλων των θεμάτων που τέθηκαν κατά τη σύσκεψή μας, στην κωδικοποίηση αυτή θα συμμετέχουμε και εμείς και στη συνέχεια θα αποταθούμε στον υπουργό Υγείας αλλά και στη Διεύθυνση και διοίκηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας διεκδικώντας την επίλυση όλων των προβλημάτων που εντοπίζουμε». 
 
Το κυριότερο μέλημα «όλων των επαγγελματιών υγείας του Δημοσίου», είπε ο κ. Αργυρίδης, «είναι το μέλλον των δημόσιων νοσοκομείων και ανησυχούμε για την πορεία της προετοιμασίας τους για ένταξή τους στη δεύτερη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας τον ερχόμενο Ιούνιο. Εμείς αγωνιούμε γιατί θέλουμε να είναι έτοιμα τα νοσοκομεία να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τον ιδιωτικό τομέα σε περιβάλλον ΓεΣΥ».
 
Συνάντηση γιατρών - ΟΚΥπΥ την ερχόμενη εβδομάδα
 
Νέα συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος που αφορά στην παραχώρηση κινήτρων στους ειδικούς γιατρούς του δημοσίου για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας. 
 
Οι προσκλήσεις για τη συνάντηση, ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, θα σταλούν τις συντεχνίες εντός του Σαββατοκύριακου. Ο κ. Χαριλάου διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν δεσμευτεί ενώπιον του υπουργού Υγείας ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα υπάρξει κατάληξη μέχρι τις αρχές Απριλίου». 
 
Από πλευράς του και επαναλαμβάνοντας ότι υπήρξε καθυστέρηση στο θέμα της παραχώρησης κινήτρων στους ειδικούς γιατρούς, ο πρόεδρος του κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, εξέφρασε την προσωπική άποψη, όπως είπε, ότι «είχαμε παλαιότερα τα σκουριασμένα γρανάζια της δημόσιας υπηρεσίας στο υπουργείο Υγείας και καθυστερούσε η επίλυση προβλημάτων. Δυστυχώς, όπως βλέπουμε και τώρα, δεν υπάρχει ο μηχανισμός για να φύγουν αυτά τα γρανάζια από τη μηχανή και εξακολουθούν να παρατηρούνται καθυστερήσεις». 
 
Για τη συνεχή φυγή γιατρών από το δημόσιο, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι «θα μπορούσαν να ληφθούν διάφορα μέτρα μέσα από τη νομοθεσία για τη δημόσια υπηρεσία ή με κάποιες τροποποιήσεις ώστε να αποτραπεί η φυγή γιατρών, όπως για παράδειγμα να μπει χρονικό διάστημα για να εγκαταλείψει το πόστο του ένας γιατρός και όχι να υποβάλλει παραίτηση και να παραιτείται αμέσως για να ενταχθεί ως ιδιώτης στο ΓεΣΥ. Κάποια πράγματα έπρεπε να γίνουν και σίγουρα και η καθυστέρηση στην παραχώρηση κινήτρων στους γιατρούς του δημοσίου συνέτεινε στην κατάσταση». 
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...