To Top
10:51 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κορωνοϊός: «Όχι» Κυπερούντας σε χώρο φιλοξενίας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Κορωνοϊός: «Όχι» Κυπερούντας σε χώρο φιλοξενίας
  25 Φεβρουαρίου 2020, 7:56 πμ  

Σε δύσκολη θέση άρχισε να βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, το οποίο εναγωνίως προσπαθεί να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, αλλά οι αντιδράσεις των κατοίκων των ορεινών περιοχών ανατρέπουν συνεχώς τα σχέδιά του για λειτουργία κέντρου φιλοξενίας ατόμων τα οποία δεν νοσούν αλλά ήρθαν σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό και πρέπει να μείνουν στην απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. 

Μετά την αναστολή των εργασιών για τη διαμόρφωση χώρου στην περιοχή της κοινότητας Κανναβιών εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων, το υπουργείο Υγείας έστρεψε τις προσπάθειές του στη λειτουργία του χώρου φιλοξενίας σε ένα από τα αχρησιμοποίητα κτήρια του νοσοκομείου της Κυπερούντας. Πριν όμως προλάβει να ανακοινώσει τη σχετική του απόφαση το υπουργείο Υγείας, η κοινότητα Κυπερούντας εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη φιλοξενία ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό στην περιοχή της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΟΥ: Ο κόσμος να προετοιμαστεί για «ενδεχόμενο πανδημίας»

Συγκεκριμένα και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κοινόταρχης Κυπερούντας, «εάν χρησιμοποιήσουν τον χώρο που λένε, κανένας δεν θα επισκέπτεται πλέον ούτε το νοσοκομείο, ούτε και την κοινότητά μας». Τονίζοντας ότι η κοινότητα «δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο» ανέφερε ότι «σε ολόκληρη την Κύπρο υπάρχουν τόσα κτήρια, θυμήθηκαν τώρα το νοσοκομείο της Κυπερούντας και το συγκεκριμένο κτήριο για να κάνουν τον χώρο φιλοξενίας; Δεν υπάρχει άλλος χώρος για να λειτουργήσει;». Υπενθυμίζεται ότι η κοινότητα Κυπερούντας είχε αντιδράσει και στην προοπτική για λειτουργία του χώρου φιλοξενίας στην περιοχή της κοινότητας Κανναβιών με την οποία γειτνιάζει. 

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», χωρίς να ακυρώσει την απόφασή του, κάνει επιπρόσθετες σκέψεις και δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις. Το σίγουρο είναι ότι, βάσει και των υποδείξεων του ΠΟΥ, η λειτουργία ενός τέτοιου χώρου είναι επιβεβλημένη. 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του βρίσκονται σε επιφυλακή, ύστερα και από τη σημαντική αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού αλλά και των θανάτων από τον COVID19 που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Ιταλία. Σήμερα, εξάλλου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κορωνοϊός: Ταξιδιωτική οδηγία προς Κύπριους για Ιταλία και Ν. Κορέα

Στο μεταξύ, η κυπριακή Πρεσβεία στην Ιταλία εξέδωσε χθες ανακοίνωση δίνοντας οδηγίες στους Κύπριους που ζουν στη χώρα ενημερώνοντάς τους για τους δήμους στους οποίους παρουσιάζεται πρόβλημα, ενώ χθες συναγερμός σήμανε και στο υπουργείο Παιδείας όταν διαπιστώθηκε ότι σε αποστολή στην Ιταλία βρίσκεται ομάδα Κυπρίων μαθητών. 

Σε ό,τι αφορά την πρεσβεία της Κύπρου στην Ιταλία, με τη σχετική ανάρτησή της στο διαδίκτυο. κάλεσε τους Κύπριους που βρίσκονται στη χώρα, ή που σκοπεύουν να ταξιδέψουν εκεί, «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών και του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών». Παράλληλα, η Πρεσβεία ενημερώνει τους Κύπριους που βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά στην Ιταλία ότι «λόγω αυξημένων περιστατικών κορωνοϊού COVID19 σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας αποκλείστηκε η είσοδος/έξοδος από τους δήμους: Vo' Euganeo, Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano».

Επιστρέφουν οι μαθητές από Ιταλία

Για την ομάδα Κυπρίων μαθητών που βρίσκονται σε αποστολή στην Ιταλία, από νωρίς το πρωί χθες άρχισαν οι προσπάθειες για επαναπατρισμό τους. Mιλώντας στον «Active» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε πως πρόκειται για μια ομάδα 12 μαθητών οι οποίοι μετέβησαν στο Μιλάνο της Ιταλίας μαζί με τον καθηγητή τους για να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα Erasmus.

Ωστόσο, όπως είπε, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, τα σχολεία που φιλοξενούν το πρόγραμμα έχουν κλείσει, ενώ κάποιες περιοχές έχουν τεθεί ήδη σε καραντίνα. Όπως πρόσθεσε ο κ. Διονυσίου, η παραμονή της ομάδας παιδιών στο Μιλάνο «είναι αχρείαστη και γι’ αυτό τον λόγο γίνονται διευθετήσεις για την άμεση επιστροφή τους στην Κύπρο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατ' οίκον περιορισμός 14 ημερών για τους μαθητές από Μιλάνο

Σε ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε το απόγευμα χθες το υπουργείο Παιδείας, αναφέρεται ότι «μετά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ιταλικές Αρχές για αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, το πρόγραμμα (στο οποίο συμμετείχαν) ματαιώθηκε και, ως εκ τούτου, το υπουργείο ανέλαβε πρωτοβουλία και έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για επιστροφή των μαθητών στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν». 

Με αφορμή εξάλλου πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν προγραμματισμένες για τις επόμενες ημέρες επισκέψεις κι άλλων Κυπρίων μαθητών στην Ιταλία, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «Όσον αφορά ιδιωτικές σχολές ή άλλους φορείς που μπορεί να απευθυνθούν στο υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη διοργάνωση ταξιδιών στην Ιταλία, διευκρινίζεται ότι ισχύουν οι σχετικές οδηγίες που δίνονται από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εξωτερικών».

Από πλευράς του, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «με την επιστροφή των συγκεκριμένων μαθητών στην Κύπρο θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο και οι μαθητές θα τύχουν ιατρικού ελέγχου στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμπτωματολογία, θα τους δοθούν οδηγίες για αυτοπαρακολούθηση και συστάσεις για κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να παρέλθει περίοδος 14 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο διερεύνησης για ύποπτο περιστατικό και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Αυξημένα μέτρα στα αεροδρόμια

Τα μέτρα που λαμβάνονται στα σημεία εισόδου εφαρμόζονται ανελλιπώς, ενώ το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης Λοιμώξεων, λαμβάνοντας σχετική ενημέρωση. 

Στο υπουργείο Υγείας σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα αξιολογηθούν τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Κύπρο, στη βάση των διαθέσιμων οδηγιών που εκδίδουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης Λοιμώξεων και «εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση του πλάνου δράσης μας». Κληθείς να πει εάν υπάρχουν νεότερα για το περιστατικό που διερευνήθηκε για κορωνοϊό την Παρασκευή και τέθηκε σε καραντίνα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα «εξακολουθεί να νοσηλεύεται για παρακολούθηση και συνεχή αξιολόγηση της κατάστασής της. Σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν, θα παραμείνει για νοσηλεία σε απομόνωση για περίοδο 14 ημερών. Για οποιαδήποτε εξέλιξη, το υπουργείο Υγείας θα προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις». 

Ερωτηθείς εάν το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε νέα και αυξημένα μέτρα, δεδομένων των θανάτων από κορωνοϊό που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Ιταλία, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «η Κύπρος ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί αναθεωρημένη οδηγία όσον αφορά το χειρισμό ταξιδιωτών από την Ιταλία ή ακόμα και από τη Νότιο Κορέα, που έχει ακόμα περισσότερα κρούσματα, ή από το Ιράν. Δεν είναι μόνο η Ιταλία, δεν έχει σχέση πόσο κοντά είναι, έχει σχέση αν έχουμε ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κορωνοϊός: Συστάσεις πρεσβείας για τους Κύπριους στην Ιταλία

Διαφωνίες και εντάσεις στα κατεχόμενα

Το ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε στα κατεχόμενα προκάλεσε χθες διαφωνίες στη «βουλή». Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί, ο οποίος δέχθηκε επικρίσεις γιατί το δείγμα στάλθηκε για εξέταση στην Τουρκία, ανέφερε ότι σύντομα θα μπορούν να γίνονται οι εξετάσεις για τον κορωνοϊό και στα κατεχόμενα, αλλά το συγκεκριμένο δείγμα στάλθηκε στην Άγκυρα, σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, ύστερα από πρόταση του ΠΟΥ.

Ο «βουλευτής» του ΚΚΔ Χουσεΐν Ανγκολεμλί, από το βήμα της «βουλής», ζήτησε να μάθει τι είδους μέτρα λαμβάνει η «κυβέρνηση» για τον κορωνοϊό με δεδομένο τις χιλιάδες ξένων φοιτητών, που βρίσκονται στα κατεχόμενα, και για τη μελέτη του δρα Ισμαΐλ Μπεντέρ (νυν «διευθυντής» του «τμήματος βακουφιών») για τον συγκεκριμένο ιό, για την οποία έχει κληθεί και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο δρ Ισμαΐλ Μπεντέρ, ο οποίος σπούδασε ιατρική στις ΗΠΑ και διεξήγαγε έρευνες για 34 χρόνια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ανέφερε ότι ανέπτυξε ένα σύστημα ονόματι «ACE2/Angiotensin (αγγειοτενσίνη) 1-7» που θα μπορούσε να εμποδίσει τον κορωνοϊό (Covid-19).

Σε δηλώσεις στον παράνομο «Μπαϊράκ» χθες, ο κ. Μπεντέρ ανέφερε ότι είχε αρχίσει τη μελέτη του το 1991 στις ΗΠΑ και στο σύστημα της αγγειοτενσίνης 1-7 που έχει λάβει τώρα νέες διαστάσεις, λέγοντας πως το ένζυμο που ονομάζεται «ACE2» αποκαλύφθηκε ότι είναι μια νέα πρωτεΐνη, η παραγωγή της οποίας μπορεί να σταματήσει και τότε «θα λύσουμε το πρόβλημα. Για να σταματήσουμε αυτή την πρωτεΐνη, οι μελέτες που κάναμε εδώ και πολλά χρόνια μπορούν να δώσουν λύση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, άνθρωποι μπορεί να φέρουν τον κορωνοϊό για εβδομάδες χωρίς να το γνωρίζουν και γι’ αυτό –είπε– είναι σημαντικό να παραχθεί ένα κατάλληλο εμβόλιο. Ανέφερε δε ότι με πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Υγείας θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συζητήσει τη μελέτη του αυτή. Κατά τον κ. Μπεντέρ, δεν αρκεί η καραντίνα ως μέτρο πρόληψης ενός πιθανού φορέα του κορωνοϊού και χαρακτήρισε την κατάσταση σε σχέση με τη διάδοση του ιού επικίνδυνη. 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...