To Top
01:37 Παρασκευή
3 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ευχές με ρίζες στο χρόνο
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ευχές με ρίζες στο χρόνο
  27 Φεβρουαρίου 2020, 5:00 πμ  

Ευχές που μπορούν να ριζώσουν στο χρόνο, προσφέρει στο κοινό η μαθητική εταιρεία «Blomal». Πρόκειται για ευφάνταστες και οικολογικές κάρτες οι οποίες εμπεριέχουν σπόρους από ενδημικά άνθη και βότανα. Το προϊόν, εμπνεύστηκαν και κατασκεύασαν οι μαθητές Δημήτρης Κασσιανίδης, Κρίστη Κοντού, Ήβη Πατρικίου, Αντρέας Ιωάννου, Άννα - Μαρία Βασιλειάδη και Θωμάς Χατζημιχαήλ από το The GC School of Careers. Σκοπός των παιδιών να προωθήσουν την ιδέα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης και ταυτόχρονα να εμπνεύσουν στο κοινό την αγάπη για την καλλιέργεια των φυτών. Η εν λόγω επιχείρηση των παιδιών καθώς και η κάρτα τους, θα συμμετάσχουν στη μαθητική εμπορική έκθεση που διοργανώνει ο οργανισμός Junior Achievement Κύπρου.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η μαθήτρια Κρίστη Κοντού, για τις ανάγκες της επιχείρησής τους ήρθαν σε επαφή με κυπριακές εταιρείες, από τις οποίες λαμβάνουν χρησιμοποιημένο χαρτί που προορίζεται για ανακύκλωση. Με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνουν την πρώτη ύλη τους, την οποία πολτοποιούν μαζί με νερό. Αυτό τον πολτό, τον τοποθετούν σε μια κατασκευή-καλούπι, την οποία δημιούργησαν οι ίδιοι οι μαθητές. «Σε αυτό το στάδιο, διαμορφώνουμε μια λεπτή στρώση στην οποία βάζουμε σπόρους λουλουδιών και βοτάνων της Κύπρου. Έπειτα, το βγάζουμε στον ήλιο και αναμένουμε για περίπου τέσσερις ημέρες μέχρι να στεγνώσει. Κόβουμε το εμποτισμένο με σπόρους χαρτόνι στο σχήμα που χρειαζόμαστε. Σφραγίζουμε τις κάρτες με το λογότυπο της εταιρείας καθώς και τη σημείωση ότι μπορεί να φυτευτεί. Έτσι, έχουμε τις κάρτες Blomal, που άλλοτε είναι επαγγελματικές ή για ευχές γενεθλίων, γάμων και άλλων περιστάσεων. Η ομορφιά είναι ότι ο παραλήπτης των ευχών μπορεί να φυτέψει την κάρτα του».

Όπως περιέγραψε, ανάμεσα στους σπόρους που εμπεριέχονται στις οικολογικές κάρτες βρίσκονται μαργαρίτες, παπαρούνες, πανσέδες, λεβάντα, βασιλικός, μέντα και χαμομήλι. «Όταν, τελικά, φυτευτεί η κάρτα, μετατρέπεται σε μια διαρκή υπενθύμιση των ευχών που έλαβε», σημείωσε η μαθήτρια και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή, έγινε ξεκάθαρο ότι η ομάδα ήθελε να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα ήταν φιλικό προς το περιβάλλον. Αναλογιστήκαμε σχετικά με ένα υπαρκτό πρόβλημα, όπως είναι ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων χαρτιού. Προσπαθήσαμε, μετά από αρκετή έρευνα, να προτείνουμε τη δική μας λύση. Να προωθήσουμε την ανακύκλωση και του χαρτιού και την επαναχρησιμοποίησή του».

Άφθονες ιδέες και προσπάθειες

«Είχαμε σκεφτεί πάρα πολλές ιδέες», σημείωσε από την πλευρά του ο μαθητής Δημήτρης Κασσιανίδης, διευκρινίζοντας ότι επιθυμία όλων ήταν να χρησιμοποιήσουν σπόρους στο προϊόν τους. «Κάποιες από τις ιδέες ήταν πολύ πολύπλοκες. Τελικά, καταλήξαμε σε κάρτες που ωφελούν το περιβάλλον». Το όνομα που αποφασίστηκε τελικά για την επιχείρησή τους, προέκυψε από το αγγλικό ανθίζω (bloom) και γενικότερα σε άλλες γλώσσες άνθος.

Έτσι, αφού κατέληξαν στις κάρτες «Blomal», χρειάστηκε περίπου μια εβδομάδα μελέτης, ώστε να προχωρήσουν την ιδέα τους. «Για την παραγωγή των καρτών εργαζόμαστε κάθε Σάββατο για περισσότερες από έξι ώρες. Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε περίπου 200 με 300 κάρτες». Βέβαια, πέρα από τη διάρκεια των εργασιών, η ομάδα πρέπει να περιμένει μέχρι να στεγνώσει τελείως η κάρτα. «Αυτό χρειάζεται μέχρι και τρεις ημέρες, ώστε να φύγει τελείως η υγρασία».

Πάντως, η ομάδα των μαθητών, διευκρίνισε ότι οι εν λόγω οικολογικές κάρτες έχουν αποκτήσει ήδη τους υποστηρικτές τους. Ανάμεσά τους, βρίσκεται η καλλιτέχνις Αλέξια Βασιλείου, η οποία και τους βοηθά στην προώθηση των καρτών.
 

  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...