To Top
06:47 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κορωνοϊός: Σκληρά μέτρα ενώπιον Υπουργικού
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Κορωνοϊός: Σκληρά μέτρα ενώπιον Υπουργικού
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου 2020, 9:13 πμ
Το ενδεχόμενο λήψης πολύ σκληρών μέτρων και η πιθανότητα εφαρμογής πολύ αυστηρών περιορισμών στα οδοφράγματα είναι μεταξύ των προτάσεων που θα τεθούν σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι προτάσεις που απασχόλησαν χθες τη σύσκεψη μεταξύ των τεσσάρων υπουργείων Υγείας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αφορούν ακόμα και κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων για συγκεκριμένες ώρες του εικοσιτετραώρου και θα τεθούν σήμερα υπόψη και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων των τριών γυναικών που τέθηκαν σε απομόνωση, μετά την επαφή τους με επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού.
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί εξάλλου από τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος επίταξης δύο κτηρίων, ενός ιδιωτικού και ενός κυβερνητικού, για τη λειτουργία χώρου φιλοξενίας ασυμπτωματικών ατόμων καθώς αποδεδειγμένα τα γεγονότα έχουν ήδη προλάβει τις διαδικασίες. Χθες το απόγευμα και προς επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των Κυπρίων ειδικών ότι η είσοδος του κορωνοϊού στην Κύπρο είναι θέμα ωρών, στις αρμόδιες Υπηρεσίες σήμανε συναγερμός όταν τρεις Κύπριες, οι οποίες είχαν ταξιδέψει τις προηγούμενες ημέρες στην Ιταλία, τέθηκαν στην απομόνωση εντός των νοσοκομείων αφού ενημερώθηκαν από τις ιταλικές Αρχές ότι άτομα με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή αναγνωρίστηκαν ως κρούσματα του «Covid-19». Και από τις τρεις γυναίκες λήφθηκαν δείγματα για εργαστηριακές εξετάσεις και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.  
   
Οι εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό τρέχουν πλέον με ιλιγγιώδη ταχύτητα, γεγονός που καθιστά την ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων επιτακτική. 
 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ των τεσσάρων Υπουργείων με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών (λόγω απουσίας του αρμόδιου υπουργού στο εξωτερικό) και υπηρεσιακών παραγόντων, ο υπουργός Υγείας έθεσε προς συζήτηση εκτός από την πρόταση για κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων κατά τις νυκτερινές κυρίως ώρες και το ενδεχόμενο εφαρμογής αυστηρών περιορισμών διέλευσης στα οδοφράγματα ώστε να δικαιούνται να διακινούνται μέσω αυτών μόνο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αφού η παρουσία στα κατεχόμενα αυξημένου αριθμού υπηκόων χωρών (κυρίως ατόμων που προέρχονται από το Ιράν) στις οποίες καταγράφονται περιστατικά κορωνοϊού, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Οι προτάσεις του Κωνσταντίνου Ιωάννου όπως πληροφορούμαστε έγιναν αποδεκτές από μερίδα των συμμετασχόντων στη σύσκεψη, ωστόσο τα τέσσερα Υπουργεία ανακοίνωσαν μόνο την απόφασή τους για ενίσχυση του προσωπικού που βρίσκεται στα σημεία ελέγχου των οδοφραγμάτων, καθώς κατά τις χθεσινές του επισκέψεις στα οδοφράγματα της οδού Λήδρας και του Αγίου Δομετίου ο υπουργός Υγείας διαπίστωσε ότι λόγω του μικρού αριθμού αστυνομικών που βρίσκονται εκεί ο έλεγχος που διενεργείται δεν είναι ικανοποιητικός. 
 
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας αρκέστηκε να πει ότι «έχει γίνει μια αξιολόγηση των μέτρων που θα πάρουμε σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία, διότι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Σε τέτοια περίπτωση θα εμπλακούν οι υπηρεσίες των άλλων Υπουργείων όπως το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών, για να είμαστε συντονισμένοι και σε αρμονία». Επίσης, «έχουν αξιολογηθεί κάποια επιπλέον μέτρα σε σχέση με τους ελέγχους που θα γίνονται και τις επόμενες μέρες αν και εφόσον χρειαστεί θα προβούμε σε περαιτέρω ανακοινώσεις». 
 
Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως «είναι ρευστή η κατάσταση και κάθε ώρα της ημέρας προκύπτουν νέα δεδομένα, άρα είμαστε σε εγρήγορση, δεν εφησυχαζόμαστε, αξιολογούμε τα δεδομένα και αναλόγως των εξελίξεων θα προβαίνουμε σε περαιτέρω μέτρα».
 
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα της Κυβέρνησης σε σχέση πάντα με τον κορωνοϊό, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκατάστασης των δύο θερμικών καμερών που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία στα ιατρεία που λειτουργούν στα αεροδρόμια, με στόχο να περνούν και από αυτό τον έλεγχο οι επιβάτες που φθάνουν στο νησί από την Κίνα, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και το Ιράν. 
 

Θέμα ωρών η επιβεβαίωση κρούσματος

Η επιβεβαίωση κρούσματος κορωνοϊού στην Κύπρο είναι θέμα ωρών, υποστήριζαν χθες οι ειδικοί υπογραμμίζοντας ότι «εκείνο που πρέπει να δούμε τώρα δεν είναι αν θα έρθει ο κορωνοϊός στην Κύπρο, αλλά αν είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε αφού η μετακίνηση ανθρώπων από την υπόλοιπη Ευρώπη και τις χώρες στις οποίες παρουσιάστηκαν κρούσματα από και προς το νησί είναι διαρκής. 

Ταυτόχρονα, ιολόγοι και λοιμωξιολόγοι επεσήμαναν ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός με την εμφάνιση περιστατικού στην Κύπρο. Επανέλαβαν τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες και υπογράμμισαν την ανάγκη για σωστή ενημέρωση του κοινού το οποίο, όπως και οι ίδιοι διαπιστώνουν, τελεί υπό άγνοια. 

Ο καθηγητής–ιολόγος Λεόντιος Κωστρίκης μιλώντας στον «Φ» υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να σταματήσουμε την είσοδο του κορωνοϊού στην Κύπρο». Είναι «σαν να προσπαθείς να πιάσεις τον άνεμο», είπε χαρακτηριστικά. Εκείνο που πρέπει «να κάνουμε τώρα είναι να λάβουμε τα μέτρα μας και να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αν παραστεί ανάγκη». Ωστόσο, πρόσθεσε, «ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται και βλέπουμε και από τις αντιδράσεις κάποιων Κοινοτήτων ύστερα από τις προσπάθειες για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει για τον κορωνοϊό. Αυτές οι αντιδράσεις, αποδεικνύουν την άγνοια που υπάρχει». 

Η επίκουρη καθηγήτρια-λοιμωξιολόγος Μαρία Κολιού, ανέφερε σε δηλώσεις της στον «Φ» ότι «είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται συνεχώς ο κόσμος, τόσο για τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ όσο και για τις αλλαγές που αποφασίζονται για τα μέτρα αυτά. Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανόνες υγιεινής, να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μας». Για τις ελλείψεις σε μάσκες που παρατηρούνται στα φαρμακεία, η κ. Κολιού ανέφερε ότι «οι μάσκες βοηθούν περισσότερο αυτούς που είναι άρρωστοι. Η προστασία που δίνουν σε έναν υγιή δεν είναι σημαντική ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε ανοικτό χώρο. Καλύτερα να αναπνέεις καθαρό αέρα παρά να έχεις τη μάσκα». 

Από πλευράς του ο λοιμωξιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «σίγουρα υπάρχει ανησυχία διότι ο ιός εξαπλώνεται, αλλά πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στην προστασία των ηλικιωμένων μας και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού». Ο κορωνοϊός, είπε, «τρέχει πολύ πιο γρήγορα από όσο μπορούμε να τρέξουμε εμείς. Το θέμα είναι να χειριστούμε σωστά την κατάσταση για να προστατεύσουμε τα ευάλωτα άτομα και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι ο κορωνοϊός είναι ένα πράγμα που θα μπει στον τόπο μας και θα αρχίσει να μας σκοτώνει όλους». 

Για τη χρήση μασκών ως μέτρο προστασίας, ο κ. Βωνιάτης είπε: «Δεν πιστεύω ότι η μάσκα θα φέρει αποτέλεσμα, το να πλένουμε τα χέρια μας είναι πιο αποτελεσματικό από του να φοράμε μια μάσκα». Η κατάσταση, είπε καταλήγοντας, «ουσιαστικά μοιάζει με μια πανδημία πολύ επιθετικής γρίπης. Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Η διαφορά, δυστυχώς, είναι ότι δεν έχουμε τώρα ούτε αντιικά φάρμακα ούτε εμβόλιο για να χορηγήσουμε».

Τέλος, ο ιολόγος Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης υποστήριξε ότι η επιστημονική κοινότητα έχει εντοπίσει «κάποιο κενό στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα, δεν γίνεται αναφορά στην προστασία των οφθαλμών. Ο ιός μεταδίδεται από ορισμένα μικροσταγονίδια τα οποία επηρεάζουν και τους οφθαλμούς, επομένως το πρόσωπό μας είναι γενικά εκτεθειμένο και αναφέρομαι στον πληθυσμό που βρίσκεται σε στενή επαφή με πιθανά ύποπτα κρούσματα. Για αυτό πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη προστασία και για τα μάτια. Δεν είναι δηλαδή αρκετή η μάσκα. Σε περίπτωση που κάποιος έρχεται σε επαφή με ασθενή πρέπει να προστατεύει και τα μάτια του». 

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη

 Στον χάρτη των χωρών με κρούσματα κορωνοϊού μπήκε από χθες επίσημα και η Ελλάδα, αφού θετικό στον κορωνοϊό αποδείχθηκε δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του ελληνικού υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, η γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, «λαμβάνει αντιική αγωγή, είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται από ομάδα ειδικών ιατρών». «Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα. 
Όπως εξήγησε, «τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...