To Top
11:36 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
€10.859.502 στοίχισαν οι πυρκαγιές το 2019 (πίνακες)
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • €10.859.502 στοίχισαν οι πυρκαγιές το 2019 (πίνακες)
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου 2020, 10:52 πμ
Σε 12.804 κλήσεις για παροχή βοήθειας, οι οποίες αφορούσαν κλήσεις για πυρκαγιές, ειδικές εξυπηρετήσεις και ψευδείς κλήσεις, ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια του έτους 2019.
 
 

Όσον αφορά στις πυρκαγιές (υπαίθρου και αστικές) η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 6.381 κλήσεις, αριθμός που συγκρινόμενος με το προηγούμενο έτος παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 4,19%. Το συνολικό κόστος των πυρκαγιών ανήλθε στα €10.859.502.
 
Επίσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβηκε κατά το έτος 2019 στη διάσωση 2.200 ατόμων. Οι διασώσεις αφορούσαν άτομα που ενεπλάκησαν σε πυρκαγιές, σε τροχαία δυστυχήματα, εργατικά ατυχήματα, εγκλωβισμούς σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, αποπαγιδεύσεις μετά από καταρρεύσεις κτηρίων ή άλλων υποστατικών, διασώσεις από ψηλά κτήρια, διασώσεις από πηγάδια, από γκρεμνούς είτε μετά από τροχαία δυστυχήματα είτε μετά από ατύχημα και τραυματισμό πεζών ατόμων και εγκλωβισμό τους σε απροσπέλαστες περιοχές, είτε διασώσεων ατόμων που έχασαν τον προσανατολισμό τους σε υπαίθριες ή δασικές περιοχές.

Πυρκαγιές
 
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε συνολικά 6.381 πυρκαγιές παγκύπρια. Από αυτές οι 4.026 αφορούσαν τις πυρκαγιές υπαίθρου και οι 2.355 αφορούσαν τις αστικές πυρκαγιές.
 
Για τα έτη 2018 - 2019 γίνεται μια σύγκριση αυξομειωτικής τάσης επί τοις % και διαπιστώνεται ότι με τη λήξη του τρέχοντος έτους υπάρχει μια αύξηση στο σύνολο όλων των πυρκαγιών  (αστικών – υπαίθρου) της τάξης του 4.19%.
 
Πυρκαγιές υπαίθρου
 
Για τις πυρκαγιές υπαίθρου παρατηρείται για το 2019 αυξομειωτική τάση με το συνολικό ποσοστό να αυξάνεται στο χαμηλό ποσοστό του 3.90%. Ο μήνας Απρίλιος αν και κάθε χρόνο παραδοσιακά παρουσίαζε σημαντικές αυξήσεις λόγω των λαμπρατζιών ή καύσης άλλων άχρηστων αντικειμένων, τα οποία καίονταν στο ύπαιθρο λόγω των εορτών του Πάσχα, για το 2019 παρουσιάζεται σημαντικότατη μείωση της τάξεως του 41.78% γεγονός που οφείλεται στις εκστρατείες πρόληψης Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με ενημέρωση του κοινού τόσο με τηλεοπτικές όσο και ραδιοφωνικές συμμέτοχες των εκπροσώπων τύπου όσον και με τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Επιπρόσθετα, καταλυτικός ήταν και ο ρόλος των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, αλλά και ο συντονισμός στην καταστολή που προέβησαν οι διάφορες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, όπως Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τοπικές Αρχές Αυτοδιοίκησης Δήμοι/ Κοινότητες και Εκκλησιαστικές Επιτροπές. 
 
Για τις πυρκαγιές υπαίθρου και λαμβανόμενου υπόψη ότι οι μήνες τις αντιπυρικής περιόδου είναι βάση των επικρατουσών περιβαλλοντικών συνθηκών οι Μάιος – Νοέμβριος διαπιστώνεται για αυτή την περίοδο αύξηση της τάξης του 20.37%. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε συνολικά για την συγκεκριμένη περίοδο σε 3.090 πυρκαγιές σε σχέση με 2.567 το 2018. Παρά το γεγονός ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου υπήρξε μείωση τους της τάξεως του 16.41% διαμορφώνεται μικρή αύξηση στο μήνα Σεπτέμβρη της τάξης του 7.81% και σημαντική αύξηση στους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβριο και Δεκέμβριο της τάξης του 52.40%, 55.61% και 20.37% αντιστοίχως. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην παράνομη συνήθεια των καψαλισμάτων κυρίως στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου.
 
Όσον αφορά τις αιτίες των πυρκαγιών υπαίθρου αυτές οφείλονται σε καψαλίσματα, σκόπιμες καύσεις, καύσεις σκυβάλων, απόρριψη αποτσίγαρων ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στο ύπαιθρο που πιθανόν να προκαλούν πυρκαγιές. Διαπιστώνεται για ακόμη μια χρονιά η συμβολή του ανθρωπινού παράγοντα όσον αφορά την πρόκληση με το ποσοστό να ξεπερνά το 92%.

 
Αστικές πυρκαγιές
 
Στις αστικές πυρκαγιές διαπιστώνεται μείωση της τάξης του 3.72%. Ο αριθμός πυρκαγιών που εκδηλώθηκε σε αστικές περιοχές είναι 2.355 σε σύγκριση με 2.446 που εκδηλώθηκαν το έτος 2018. Οι κύριοι χώροι εκδήλωσης αστικών πυρκαγιών ήταν οικόπεδα, μηχανοκίνητα οχήματα, ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα πολυκατοικιών, σκυβαλοδοχεία, άλλα υποστατικά, αλλά και άλλοι χώροι, όπως αυτοί αναφέρονται λεπτομερώς αριθμητικά και ποσοστιαία στο πίνακα του παραρτήματος 6 με τίτλο Χρήση Κτηρίου. Όσον αφορά τις αιτίες πυρκαγιών σε αστικές περιοχές αυτές οφείλονταν ως επί το πλείστον σε ηλεκτρικά προβλήματα σε ηλεκτρικές συσκευές σε κατοικίες ή υποστατικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά προβλήματα σε οχήματα, αποτσίγαρα, κακόβουλες πράξεις, εμπρησμούς, ελαττωματικές καπνοδόχους και εστίες τζακιού, λανθασμένη χρήση εστιών θέρμανσης και μαγειρικών συσκευών, λανθασμένη ή αμελή χρήση εργαλείων ή συσκευών σε χώρους εργασίας. Αναλυτική κατάσταση, αριθμητικός, αλλά και ποσοστιαίος των αιτιών πυρκαγιάς σε αστικές περιοχές αναφέρεται στον πίνακα του παραρτήματος 7 με τίτλο Αιτίες Πυρκαγιών. Διαπιστώνεται δε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών να ξεπερνούν το 90%.
 
Καμένη έκταση και οικονομική πτυχή των ζημιών από πυρκαγιές
 
Άξια αναφοράς είναι η καμένη έκταση της υπαίθρου, η οποία παρουσιάζεται για το 2019 (10.04 τ.χλμ), μειωμένη κατά 5.06 τ.χλμ σε σχέση με το 2018 (15.10 τ.χλμ).
 
Η οικονομική πτυχή των ζημιών παρουσιάζεται αυξημένη για το 2019. Όπως καταγράφονται οι ζημιές εκτιμούμενες κατά προσέγγιση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το 2019 είχαμε συνολικές ζημιές (10,859.502 εκατ. ευρώ), στις οποίες το ποσό των 9,975.507  εκατ. αφορούσε τις αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 883,695 χιλ. αφορούσε τις πυρκαγιές υπαίθρου. Το 2018 είχαμε συνολικό ποσό ζημιών (7,440.397 εκατ. ευρώ), στις οποίες το ποσό των 5,793.060 εκατ. αφορούσε τις αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 1,647.337 εκατ. ευρώ αφορούσε τις πυρκαγιές υπαίθρου. Παρατηρείται αύξηση των ζημιών στις αστικές πυρκαγιές παρόλη την μείωση που υπήρχε στον αριθμό των ανταποκρίσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αστικές πυρκαγιές κι αυτό οφείλεται στους χώρους που εκδηλώθηκαν.  Η μείωση των ζημιών στις πυρκαγιές υπαίθρου κατά το 2019 σε σχέση με το 2018 οφείλεται ουσιαστικά εκτός από τα δραστικά μέτρα, τα οποία λαμβάνονται και  στην μείωση της καμένης έκτασης, αλλά και στους χώρους που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές. 
 
Σύνολο Διασωθέντων, Τραυματιών και Νεκρών από Πυρκαγιές
 
Το σύνολο των ατόμων που διασώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έχασαν την ζωή τους εξ υπαιτιότητας των πυρκαγιών έφτασε στους 80. Σημαντικά πιο αυξημένος αριθμός από το έτος 2018 που ο αριθμός ήταν 49. Αναλυτικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβηκε για το 2019 σε 41 διασώσεις από πυρκαγιές σε σχέση με 15 για το 2018. Υπήρξαν 31 τραυματισμοί σε σύγκριση με 32 πέρσι και έχασαν την ζωή τους 8 άτομα από πυρκαγιές σε σχέση με 2 της αντίστοιχης περσινής περιόδου.  
 
Ειδικές Εξυπηρετήσεις
 
Αύξηση παρατηρείται στις ανταποκρίσεις Ειδικών Εξυπηρετήσεων της τάξης του 12.8%. Για το 2019 υπήρξε ανταπόκριση 5.551 κλήσεων σε σχέση με το 2018, οι οποίες ανήλθαν στις 4.921. Αύξηση, η οποία ουσιαστικά οφείλεται στις αυξημένες ανταποκρίσεις σε περιστατικά πλημμυρών λόγω καιρικών συνθηκών, διασώσεων ζώων, ανταποκρίσεων ανελκυστήρων, αλλά και άλλων γενικών ανταποκρίσεων Ειδικών Εξυπηρετήσεων που διεκπεραιώνει  η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ως επί το πλείστον οι ανταποκρίσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ειδικές εξυπηρετήσεις εστιάζονται σε αποπαγιδεύσεις ατόμων, τα οποία εγκλωβίζονται σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, ανταποκρίσεις σε πλημμύρες που αφορούν αντλήσεις όμβριων υδάτων  από κατοικίες ή άλλα υποστατικά, ρυμουλκήσεις ή διασώσεις ατόμων που εγκλωβίζονται στα οχήματα τους εντός πλημμυρισμένων δρόμων, ανοίγματα οχετών όμβριων υδάτων, προλήψεις δυστυχημάτων, διασώσεις ζώων, ανταποκρίσεις σε τροχαία δυστυχήματα και αποπαγιδεύσεις ατόμων, βοήθεια για μεταφορά ασθενών, παροχή βοήθειας στην Αστυνομία για διάφορα περιστατικά. Αναλυτική κατάσταση των Αιτιών ανταπόκρισης σε Ειδικές Εξυπηρετήσεις σε αριθμό, αλλά και σε ποσοστιαία αναλογία επί % παρουσιάζεται στον πίνακα του Παραρτήματος 9. 
 
Επίσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβηκε κατά το έτος 2019 στη διάσωση 2.200 ατόμων. Οι διασώσεις αφορούσαν άτομα, τα οποία ενεπλάκησαν σε πυρκαγιές, σε τροχαία δυστυχήματα, εργατικά ατυχήματα, εγκλωβισμούς σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, αποπαγιδεύσεις ατόμων μετά από καταρρεύσεις κτηρίων ή άλλων υποστατικών, διασώσεις από ψηλά κτήρια, διασώσεις από πηγάδια, από γκρεμνούς είτε μετά από τροχαία δυστυχήματα είτε μετά από ατύχημα και τραυματισμό πεζών ατόμων και εγκλωβισμό τους σε απροσπέλαστες περιοχές, είτε διασώσεων ατόμων που έχασαν τον προσανατολισμό τους σε υπαίθριες ή δασικές περιοχές
 
Ψευδείς κλήσεις
 
Οι Ψευδείς κλήσεις διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες .
 
• Κακόβουλες: Αφορούν κλήσεις οι οποίες είναι ψευδείς και γίνονται αποκλειστικά με κακή πρόθεση. 
 
• Με καλό σκοπό: Αφορούν κλήσεις, οι οποίες δεν έχουν κακή πρόθεση, αλλά γίνονται από άτομα, τα οποία εντοπίζουν στο περιβάλλον χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με πυρκαγιά, όπως π.χ σκόνη στο ύπαιθρο, η οποία παράγεται από γεωργικό ελκυστήρα που οργώνει χωράφι και η οποία εκλαμβάνεται από περαστικούς ως πυρκαγιά.
 
• Ένεκα μηχανικής ή ηλεκτρικής βλάβης: Ήχηση συστημάτων συναγερμού χωρίς να υπάρχει πυρκαγιά γιατί υπέστησαν μηχανική ή ηλεκτρική βλάβη.
  
Συνολικά ο αριθμός των ψευδών κλήσεων για το 2019 ανέρχεται στις 866 σε αντίθεση με το 2018 που ο αριθμός ανήλθε στις 710. Διαπιστώνεται μια αύξηση της τάξης του 21.97%. Παρόλα ταύτα η συντριπτική πλειοψηφία των ψευδών κλήσεων αφορά κλήσεις με καλό σκοπό. Πιο συγκεκριμένα για το 2019 οι 674 κλήσεις αφορούσαν κλήσεις με καλό σκοπό, 168 λόγω μηχανικής/ηλεκτρικής βλάβης και 24 μόνον αφορούσαν κακόβουλες. Αυτό αποδεικνύει την υπερευαισθησία του κοινού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης ειδοποίησης των ομάδων καταστολής. 
 
Ωφέλιμα συμπεράσματα/παρατηρήσεις
 
Παρά τις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν ειδικά την αντιπυρική περίοδο η επιθετική τακτική που εφαρμόζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με επίγειες και εναέριες δυνάμεις από το αρχικό στάδιο των πυρκαγιών αποδεικνύεται καταλυτική για το περιορισμό τόσο των πυρκαγιών  υπαίθρου όσο και των αστικών πυρκαγιών.
 
Πέραν αυτών καταλυτικοί παράγοντες για την μείωση είναι:
 
1. Οι καλές περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν μέχρι και τον μήνα Ιούνιο με αρκετές βροχοπτώσεις.
 
2. Τα μέτρα προλήψεις που έλαβαν όλες οι Υπηρεσίες τόσο οι Υπηρεσίες καταστολής όσο και πρόληψης
 
3. Η ανθρώπινη ευσυνειδησία που αναπτύχθηκε μετά από τις εκστρατείες σε θέματα πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένες αρκετά οι ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορεί να προκαλούν πυρκαγιές και επιπλέον η έγκαιρη ενημέρωση που λαμβάνουν οι δυνάμεις καταστολής όταν εντοπίζεται πυρκαγιά.
 
4. Οι περιπολίες, η επανδρώσεις των Σταθμών Υπαίθρου και η συνεργασία που υπάρχει στα θέματα αυτά με όλες τις υπηρεσίες καταστολής. 
 
5. Η συμβολή της Αστυνομίας στη διερεύνηση αιτιών πυρκαγιάς με ανακριτική δράση, αλλά και προσαγωγή ενόχων ενώπιον δικαστηρίου.
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...