To Top
23:54 Παρασκευή
3 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο δικαιωμένος αισιόδοξος
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ • Ο δικαιωμένος αισιόδοξος
  11 Φεβρουαρίου 2020, 9:48 πμ  
Μην αφήσετε κανένα να λέει ότι η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν μια κακή δεκαετία για την ανθρωπότητα, υποστηρίζει ο Γεώργιος Οικονόμου.

Διανύουμε την εποχή με το υψηλότερο επίπεδο ζωής στην ιστορία. Η ακραία φτώχεια έχει πέσει για πρώτη φορά κάτω του 10% παγκοσμίως. Πριν από δυο γενιές, ήταν 60%. Η παγκόσμια ανισότητα και η παιδική θνησιμότητα έχουν περιορισθεί. Η πείνα έχει πρακτικά εξαλειφθεί. Η μαλάρια, η πολιομυελίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις μειώνονται. Πολύ λίγα από αυτά τα επιτεύγματα βλέπουν το φως της δημοσιότητος, για τον λόγο ότι τα καλά νέα δεν θεωρούνται ενδιαφέροντα.
Βεβαίως υπάρχουν και προβλήματα όπως η μεγάλη ύφεση, η κρίση του Ευρώ, η Συρία. Πώς η ζωή γίνεται καλύτερη με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας;
Η απάντηση είναι ότι συμβαίνουν άσχημα πράγματα την ίδια στιγμή που ο κόσμος γίνεται καλύτερος. Όμως, έχει όντως καλυτερεύσει καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας. Γίνεται πιο υποφερτός ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τον πλανήτη. Για να γίνει κατανοητό:
Η οικονομία και ο πληθυσμός της γης θα αυξάνονται αλλά μαθαίνουμε να περιορίζουμε τις ανάγκες μας και να συντηρούμε τον πλούτο του πλανήτη.
Μερικά κράτη ήδη χρησιμοποιούν λιγότερες πρώτες ύλες και όχι απλώς σε αναλογία με την παραγωγή.
Οικονομική ανάπτυξη σημαίνει τη χρήση λιγότερων πόρων, όχι περισσότερων. Στη Βρετανία, η κατανάλωση «πόρων» έφτασε στο ζενίθ στις αρχές του αιώνα μας. Το 2011 είχε δημοσιευθεί έρευνα που δείχνει ότι η ποσότητα των πόρων που καταναλώνει κάθε άτομο στη Βρετανία (βιομάζα, μέταλλα, ορυκτά και ενέργεια, συν εισαγωγές μείον εξαγωγές) επεριορίσθη κατά το ένα τρίτο μεταξύ του 2000 και 2017, από 12.5 τόννους, στους 8.5 τόννους. Η μείωση αυτή είναι πιο γρήγορη από την αύξηση του πληθυσμού, που σημαίνει ότι καταναλίσκονται λιγότεροι πόροι γενικώς.
Οι καινούργιοι λαμπτήρες LED καταναλίσκουν το ¼ του ηλεκτρισμού που κατανάλωναν οι παλιοί λαμπτήρες της ιδίας δυναμικότητος. Τα καινούργια κτήρια γενικώς περιέχουν λιγότερο ατσάλι και το πλείστο είναι ανακυκλωμένο. Στα γραφεία χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο χαρτί –σύντομα δε δεν θα χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου.
Τη δεκαετία του 1970 είχε υπολογισθεί η ποσότητα του νερού που θα χρειαζόταν η ανθρωπότητα το 2000. Τελικώς η ολική χρήση του 2000 ήταν η μισή της υπολογισθείσας. Όχι επειδή είναι λιγότεροι οι άνθρωποι, αλλά επειδή η ανθρώπινη εφευρετικότητα επέτρεψε να γίνεται πιο αποδοτική άρδευση στη γεωργία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού.
Παρά την αύξηση των κατοίκων της γης και την απαίτησή τους για περισσότερα και καλύτερα προϊόντα, η παραγωγικότητα αυξάνεται τόσο γρήγορα που οι ανθρώπινες ανάγκες ικανοποιούνται από μια διαρκώς ελαττούμενη αγροτική γη. Το 2012, έχει αποδειχθεί ότι, χάρις στην τεχνολογία, χρησιμοποιούμε 65% λιγότερη γη και παράγουμε την ίδια ποσότητα που παρήγετο προ 5ετίας. 
Τα δάση αυξάνονται, λόγω της μειώσεως της αγροτικής γης ιδίως στις πλούσιες χώρες. Μεγάλα ζώα επιστρέφουν εν αφθονία.
Η τεχνολογία, μας έχει δείξει τον δρόμο για ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο πλανήτη. Δεν χρειάζεται να ξεστρατίσουμε προς άλλη κατεύθυνση. Αν το κάνουμε, ρισκάρουμε καθυστέρηση της προόδου.
 
  Γεώργιος Οικονόμου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...