To Top
15:56 Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Το κυπριακό Foody που έγινε παγκόσμιο
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ • Το κυπριακό Foody που έγινε παγκόσμιο
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου 2019, 12:18 μμ
Πρόκειται ίσως για την πιο επιτυχημένη εξαγορά startup που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η επιτυχημένη πλατφόρμα διαδικτυακών παραγγελιών Foody εντάχθηκε στην οικογένεια της Delivery Hero, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως στην αγορά της online παραγγελίας φαγητού.
 
Ο Αργύρης Αργυρού, CEO και ιδρυτής της πλατφόρμας Foody, θυμάται τα πρώτα βήματα το 2015, όταν αποφάσισαν να εφαρμόσουν την ιδέα τους στα κυπριακά δεδομένα με βάση τα πρότυπα που είχαν οι ίδιοι βιώσει στο εξωτερικό. Το περιβάλλον στην Κύπρο εκείνο το διάστημα ήταν άκρως ανταγωνιστικό, καθώς προϋπήρχαν αρκετές παρόμοιες πλατφόρμες. Ωστόσο, σύντομα κατέκλυσαν την αγορά και η ομάδα του Foody κέρδισε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
 
Η περίπτωση της πλατφόρμας του Foody έχει τεράστιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς μέσα από την επιτυχία της εταιρείας, μπορεί να δείξει το δρόμο - και ίσως και το θάρρος- για άλλες κυπριακές startup. Το έδαφος είναι αρκετά γόνιμο όπως εξηγεί ο κ. Αργυρού με εξαιρετικούς ανθρώπους στις νεοφυείς επιχειρήσεις, ωστόσο υπάρχουν εμπόδια. 
 
Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Foody και από ποιες εταιρείες του εξωτερικού εμπνεύστηκε;
 
Η ιδέα για τη δημιουργία του Foody, ήταν κάτι που είχαμε συζητήσει μεταξύ μας αρκετές φορές πριν τη δημιουργία της πλατφόρμας το 2015. Όλοι μας είχαμε ταξιδέψει στο εξωτερικό, είχαμε χρησιμοποιήσει ανάλογες υπηρεσίες παραγγελίας φαγητού και θέλαμε να υπάρχει αυτή η υπηρεσία στην Κύπρο. Στις αρχές του 2015 ήρθε στο τραπέζι πιο σοβαρά αυτή η ιδέα, την αξιολογήσαμε και αποφασίσαμε ότι ήταν κάτι που άξιζε να «πέσουμε με τα μούτρα πάνω». Με χαρά σήμερα βλέπουμε πίσω στην απόφασή μας αυτή.
 
Όταν ξεκινήσατε υπήρχαν αρκετές παρόμοιες υπηρεσίες, από το εξωτερικό κυρίως, στην Κύπρο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να αναρριχηθείτε;
 
Ξεκινώντας τον Σεπτέμβρη του 2015 η ομάδα μας είδε 11 πλατφόρμες που είχαν ήδη ξεκινήσει στην αγορά, μια εκ των οποίων ήταν μέλος της Delivery Hero. Μόνο και μόνο από τον αριθμό των ανταγωνιστών μπορείτε να αντιληφθείτε το πόσο δύσκολο ήταν στα αρχικά στάδια. Ειδικά αν σκεφτείτε ότι η αγορά της online παραγγελίας φαγητού, είναι μία αγορά στην οποία σταδιακά μία υπηρεσία συγκεντρώνει συνήθως σχεδόν όλο το μερίδιο της αγοράς.
 
Ποια ήταν τα κομβικά σημεία για την επιτυχία του Foody;
 
Οι πρώτοι έξι μήνες ζωής του Foody ήταν αρκετά σημαντικοί στη μετέπειτα πορεία του. Από το ξεκίνημά μας τον Σεπτέμβρη του 2015, μέχρι τον Μάρτιο του 2016, καταφέραμε να κερδίσουμε το 70% της αγοράς, παρόλο τον πολύ έντονο ανταγωνισμό.
 
Αν έπρεπε να πω έναν λόγο για τον οποίο έχουμε φτάσει ως εδώ, θα έλεγα ότι από το λανσάρισμα του Foody, μέχρι και σήμερα νοιαζόμαστε πραγματικά για τον κάθε  πελάτη και το κάθε εστιατόριο. Όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε έχουν στόχο να δίνουν τη μέγιστη αξία στους συνεργάτες μας, τα εστιατόρια και να διευκολύνουν τη ζωή των χρηστών μας.
 
Κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε από αυτά. Στο τέλος, αυτό που μετρά, είναι το πόσο γρήγορα μαθαίνεις από αυτά τα λάθη και πώς γίνεσαι καλύτερος μέσα από αυτά. Με αυτή τη γνώση βελτιώνεσαι και μπορείς να χτίσεις κάτι καλύτερο.
 
Ποια είναι η ιστορία πίσω από την πρόταση της Delivery Hero; Πώς προέκυψε και τι συνέβη στο ενδιάμεσο μέχρι να αποδεχτείτε;
 
Η Delivery Hero μάς είχε προσεγγίσει για το ενδεχόμενο εξαγοράς, τους πρώτους μήνες του 2019. Στη συνέχεια, κάναμε αρκετές συζητήσεις και φυσικά περάσαμε και από διαδικασία due diligence για να προχωρήσει η εξαγορά.
 
Παράλληλα με τις συζητήσεις σχετικά με την  εξαγορά, μιλούσαμε και για θέματα που αφορούσαν διάφορες σκέψεις που είχαμε για το Foody. Σταδιακά αντιληφθήκαμε ότι είχαμε απόλυτη κατανόηση μεταξύ μας, ενώ όλες οι διαδικασίες γίνονταν με τον πιο ευθύ και ειλικρινή τρόπο.
 
Αυτό μας ώθησε να αποδεχτούμε την πρόταση εξαγοράς, γιατί ήταν κάτι που θα βοηθούσε σίγουρα το Foody και θα μας έκανε μέλος μιας παγκόσμιας οικογένειας με παρόμοια κουλτούρα με τη δική μας.
 
Πριν την Delivery Hero, υπήρξαν κι άλλες προτάσεις για εξαγορά; Πότε θεωρείτε πως είναι αρκετά ώριμο για μια start up να αποδεχτεί μια εξαγορά;
 
Δεν είχαμε κάποια πρόταση πριν από αυτή, αλλά ταυτόχρονα με την πρόταση της Delivery Hero είχαμε και άλλες ανάλογες προτάσεις στο τραπέζι.
 
Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε ότι με το μέγεθος του Foody, μία πρόταση εξαγοράς ήταν κάτι που θα ερχόταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εμείς φανήκαμε τυχεροί γιατί η Delivery Hero είναι ένας όμιλος που πραγματικά πιστεύω ότι ταιριάζει με τον χαρακτήρα και τις φιλοδοξίες του Foody και στο τέλος φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
Για να είναι έτοιμη μια startup για εξαγορά πρέπει πρώτα να κτίσει κάτι αρκετά μεγάλο για να μπορεί να έχει ουσιαστική συμμετοχή στην ομάδα που θα δημιουργηθεί μετά την εξαγορά. Στη δική μας περίπτωση η ομάδα μας έχει κερδίσει από την αρχή την εμπιστοσύνη της Delivery Hero και γι’ αυτό συνεχίζουμε να τρέχουμε αυτόνομα το Foody. αλλά ταυτόχρονα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε από τις εμπειρίες των άλλων χωρών.
 
 
Τώρα είσαστε μέλος του ομίλου της Delivery Hero. Πώς διαφοροποιεί τα σχέδια σας ως Foody;
 
Το πλάνο μας μετά την εξαγορά παραμένει το ίδιο. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το Foody και να προσφέρουμε τον πιο εύκολο τρόπο παραγγελίας στην Κύπρο. Η Delivery Hero μόνο να μας βοηθήσει μπορεί σε αυτό τον τομέα. Για εμάς είναι μια ευκαιρία να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε - τόσο από τον όμιλο της Delivery Hero όσο και από τους πλέον 39 συνεργάτες μας που είναι μέλη της Delivery Hero.
 
Για παράδειγμα μία δυσκολία που εμείς ακόμα δεν έχουμε αντιμετωπίσει, στο εξωτερικό μπορεί να την έχουν ήδη λύσει με διάφορους τρόπους. Αυτό μας γλυτώνει αρκετό χρόνο, καθώς δεν θα χρειάζεται να εφευρίσκουμε τον τροχό κάθε φορά και μπορούμε να παίρνουμε από κάθε ανάλογη πλατφόρμα, ιδέες που να ταιριάζουν στην αγορά της Κύπρου.
 
Πώς βλέπετε το τοπίο των start-ups στην Κύπρο και ποια η συμβουλή σας προς αυτές;
 
Στην Κύπρο έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους, που θέλουν να ασχοληθούν με startup αλλά για κάποιο λόγο που δυστυχώς δεν γνωρίζω, υπάρχει δυσκολία στο ξεκίνημα. Προφανώς υπάρχει έλλειψη χρημάτων αλλά και success stories, κάτι που κάνει τον κόσμο των starups πολύ πιο δύσκολο και αβέβαιο αλλά το δύσκολο σε κάθε οικοσύστημα είναι να έχεις εξαιρετικούς ανθρώπους - και αυτό το έχουμε.
 
Ελπίζουμε ότι η δική μας ιστορία θα βοηθήσει τα άτομα που θέλουν αλλά φοβούνται να κάνουν το πρώτο βήμα, να δουν ότι υπάρχει μονοπάτι που μπορούν να ακολουθήσουν για να κτίσουν το δικό τους startup από την Κύπρο.
 
Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από το Foody;
 
Συνεχώς δουλεύουμε σε νέα πράγματα, αφού θέλουμε να βελτιώνουμε την πλατφόρμα μας με βάση τα σχόλια των χρηστών μας και των εστιατορίων. Χτίζουμε αρκετές εφαρμογές στην πλατφόρμα που θα βοηθήσουν τους χρήστες να βρίσκουν ενδιαφέρουσες προσφορές από εστιατόρια και να μπορούν να εντοπίσουν επιλογές που ταιριάζουν στις προτιμήσεις τους.
 
Παράλληλα εννοείται προσθέτουμε και περισσότερα εστιατόρια στην πλατφόρμα, οπόταν οι επιλογές των χρηστών πολλαπλασιάζονται. Επίσης δουλεύουμε σε εφαρμογές που θα είναι πιο φιλικές προς τα εστιατόρια και θα τους επιτρέψουν να προσφέρουν την καλύτερη υπηρεσία στους πελάτες.
 
Ποιο είναι το Foody
 
  • Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, στη Λευκωσία
  • H εταιρεία εργοδοτεί πάνω από 30 άτομα
  • Συνεργάζεται με περισσότερα από 750 εστιατόρια
 
Ποιο είναι το Delivery Hero
 
  • Ιδρύθηκε το 2011
  • Εδρεύει στο Βερολίνο της Γερμανίας
  • Πρώτη θέση στην αγορά σε 31 από 39 χώρες που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.
  • Έχει τη δική της πλατφόρμα ντελίβερι σε περισσότερες από 300 πόλεις
  • Απασχολεί περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους
  • Συνεργάζεται με περισσότερα από 310.000 εστιατόρια
 
Από το επιχειρηματικό περιοδικό Forbes Νοεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα
  Μάριος Ρούσος   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...