To Top
16:55 Παρασκευή
21 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Κυπριακή οικονομία 2020 - προοπτικές και διλήμματα
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΑΠΟΨΕΙΣ • Κυπριακή οικονομία 2020 - προοπτικές και διλήμματα
  19 Ιανουαρίου 2020, 9:23 πμ  
Βρισκόμαστε στο μέσο μιας αργής, αλλά ουσιαστικής αλλαγής. Πολλά από τα πλεονεκτήματα που βοήθησαν την ανάπτυξη στο παρελθόν υπέστησαν διάβρωση την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που οδήγησε τα μεγαλύτερα κράτη να θεσπίσουν νέους κανόνες σε πολλά θέματα. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, εκτός κι αν μια χώρα δεν αποδεχθεί γρήγορα τα νέα δεδομένα και δεν κινηθεί τάχιστα ώστε να προλαβαίνει τις εξελίξεις.

Στην περίπτωση της χώρας μας, βλέπουμε ότι οι τρεις μεγαλύτεροι οικονομικοί τομείς – τουρισμός, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και κατασκευές, πέρασαν – και περνούν – από διάφορες φάσεις. Ο τομέας του τουρισμού βελτιώνεται, αλλά φαίνεται ότι χωρίς ουσιαστικές νέες αλλαγές, φτάνει σε σημεία σταθεροποίησης. Ο τομέας των κατασκευών ανθεί, κυρίως λόγω ζήτησης από ξένους, με έργα που απευθύνονται κυρίως σε άτομα της υψηλής εισοδηματικής τάξης. Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προσπαθεί να βρει νέα κατεύθυνση και δυναμική, ενώ την ίδια ώρα οι αυστηροί κανονισμοί και η αποτελεσματική εφαρμογή τους δημιουργεί εσωτερική τριβή και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση πελατών.

Κοινή συνισταμένη, το εξωτερικό διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχουμε ουσιαστικές επιτυχίες χωρίς συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια. Όλοι προσπαθούμε να χειριστούμε την καθημερινότητα, χωρίς να βάζουμε ουσιαστική προσπάθεια στο να ορίσουμε τη μακροχρόνια θέση που θέλουμε να έχουμε ως χώρα, τόσο περιφερειακά (ανατολική Μεσόγειος, ΕΕ), όσο και παγκόσμια. Ίσως και να μη βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα γιατί είμαστε εσωστρεφείς, προσπαθώντας να λύσουμε τα τρέχοντά μας προβλήματα.

Τα θέματα που είναι γνωστά και που πρέπει να τύχουν προσεκτικού χειρισμού είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (όπου και η τράπεζα και ο δανειολήπτης χρειάζεται να υποχωρήσουν σε κάποια σημεία), η συνέχιση της μείωσης στην ανεργία (και ιδιαίτερα στους νέους), η αποτελεσματική διαφοροποίηση στη λειτουργία της κρατικής, ημικρατικής και τοπικής μηχανής ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των πολιτών, καθώς και η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ, χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Όμως πέραν αυτών, υπάρχουν και άλλα πιο διαχρονικά θέματα που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την οικονομία. Το μέγεθός της είναι μικρό και δεν έχει το εύρος και το βάθος για προσοδοφόρα εξειδίκευση. Χρειάζεται να μεγαλώσει. Η προσέλευση Κύπριων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και ξένων που μπορούν να δημιουργήσουν βάση στην Κύπρο, είναι σημαντική. Για να έρθουν, χρειάζεται να μπορούν να ταξιδεύουν εύκολα και γρήγορα. Συνεπώς, χρειάζεται να βελτιωθεί ουσιαστικά η συνδεσιμότητα, όχι μόνο με κατεξοχήν τουριστικές αγορές, αλλά και με όλα τα κύρια οικονομικά κέντρα. Το γεγονός ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ που είναι νησί μακριά από το κέντρο, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, ώστε η κυβέρνηση να περιλάβει μόνιμα ένα σημαντικό κονδύλι με σκοπό να πετύχει ευρεία και σταθερή συνδεσιμότητα. 

Αναμένεται, επίσης, η διενέργεια μελέτης για την οικονομία, κάτι που είναι απαραίτητο εδώ και χρόνια – τα εύσημα στο Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας που προώθησε το θέμα – γιατί αυτή θα συγκεντρώσει τις προσπάθειες όλων σε συγκεκριμένες και σημαντικές δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι η προσπάθεια ευρείας υιοθέτησης της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτή μπορεί να απαλείψει τα φυσικά μας σύνορα – να μας βγάλει από την απομόνωση λόγω του ότι η Κύπρος είναι νησί. Η καθυστέρηση, όμως, μπορεί και να αποβεί μοιραία. Εναπόκειται σε μας να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία ώστε να διεθνοποιήσουμε τις επιχειρήσεις – τη χώρα μας – ή να αδρανήσουμε και να χάνουμε έδαφος συνεχώς – έχουμε το παράδειγμα του AirBnB, που έδωσε την ευκαιρία σε απλούς ιδιοκτήτες να παράσχουν υπηρεσίες – αλλά με σημαντικό μέρος του συνολικού εισοδήματος της Κύπρου να παραμένει σε ξένη επιχείρηση.

Εν κατακλείδι, το 2020 πρέπει να καταφέρουμε να μειώσουμε την εσωτερική τριβή στον δημόσιο τομέα, να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετεί την οικονομία ο τραπεζικός τομέας, να επιταχύνουμε την απονομή δικαιοσύνης, να ορίσουμε ένα μακρόπνοο οικονομικό όραμα και να εργαστούμε πιο συντονισμένα ώστε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα πιο γρήγορα, κτίζοντας στο άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας και στις τεχνολογίες που εξαλείφουν τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια, την υποκειμενικότητα και την καθυστέρηση.

Δημήτρης Βάκης, Διοικητικός Σύμβουλος, KPMG Limited, 22 209 000, dvakis@kpmg.com 


  Δημήτρης Βάκης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...