To Top
06:42 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Τίποτα δεν αλλάζει στη χώρα των βολεμένων!
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΑΠΟΨΕΙΣ • Τίποτα δεν αλλάζει στη χώρα των βολεμένων!
  16 Φεβρουαρίου 2020, 11:04 πμ  
Έχουν μαζευτεί οι πολυμαθείς του κατεστημένου την περασμένη Τετάρτη σε ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα για τον υπερδανεισμό. Μια μονόπλευρη παρουσίαση δυστυχώς αλλά και ένα debate, λυπούμαι να πω, κλειστό σε προκατασκευασμένο ζουρλομανδύα.
Παραδοχή μεν ότι το χρέος παραμένει στην οικονομία, ενώ οι ισολογισμοί των τραπεζών φαινομενικά καλυτερεύουν αφού ξεπουλούν σε ξένους τα ΜΕΔ. Αγνοώντας τις συνέπειες όμως προωθούνται μέτρα με αστείες (για να μην πω τραγικές) δικαιολογίες που ένα αποτέλεσμα μόνο θα έχουν. Την κατάσχεση των περιουσιών του κόσμου προς όφελος των τυχοδιωκτών που αγόρασαν τα δάνεια του κόσμου χωρίς πρώτα να τα προσφέρουν ως όφειλαν στους ίδιους τους δανειζόμενους.
Οι τράπεζες που ήταν ο μεγαλύτερος υπαίτιος των μη παραγωγικών δανείων που έχουν δοθεί μαζικά χωρίς αξιολόγηση και μόνο με εξασφαλίσεις, βγαίνουν με τη βοήθεια του κατεστημένου (της κυβέρνησης και τους διάφορους «βολευτές» - «ειδήμονες», αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας που ήταν ο κύριος υπαίτιος για την κρίση), όπως λέμε στα Κυπριακά, «κούππες άπαννες". Και υποβοηθούνται από όλους και με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υφαρπάξουν τις περιουσίες του κόσμου που έπεσε θύμα τους την περίοδο των «πάρτε όλοι» εύκολα δάνεια.
Και μάλιστα οι «σύνεδροι» φαίνεται να απορούν πώς να μην γράφονται όλοι στο Σχέδιο Εστία. Φυσικά κανείς δεν διερωτάται ποιος πραγματικά επωφελείται από αυτό το Σχέδιο και πώς είναι δυνατόν οι τράπεζες να εισπράττουν σχεδόν στο 100% δάνεια τα οποία η πραγματική τους αξία (αν τα πωλούσαν δηλαδή) θα ήταν πιο κοντά στο 10% του υπολοίπου του δανείου!
Και φυσικά κανείς δεν ανησυχεί ότι αυτή η τακτική θα μας βάλει σε νέα και μακρύτερη οικονομική κρίση εφόσον οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) θα έχουν σπασμένους ισολογισμούς και επομένως μειωμένη ικανότητα για να αναλάβουν νέο δανεισμό στο μέλλον και ως επίσης δεν θα υπάρχουν αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες εφόσον η αγοραστική δύναμη του κόσμου θα είναι πολύ μειωμένη.
Είχα πάει σε αυτή την ημερίδα με κάποια ελπίδα ότι επιτέλους, επτά χρόνια μετά από το κούρεμα, ίσως κάτι να άλλαξε και μερικοί από εμάς να γίναμε σοφότεροι. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι τίποτε δεν μάθαμε. Αντιθέτως άρχισαν τα ίδια και χειρότερα! Επανήλθαν δριμύτεροι! Ουδόλως τους απασχολούν οι συνέπειες του τεράστιου ιδιωτικού (και δημόσιου) χρέους στην οικονομία γενικότερα. Και όλα αυτά ενώ εξελίσσεται μια νέα κατασκευασμένη από την κεφαλή αυτή την φορά φούσκα όπου:
● Ο κόσμος είναι σε δυσχέρεια και ξεπουλάει τη γη του (και την εργασία του) για να επιβιώσει (ή του την κατάσχουν λόγω χρεών).
● Οι «developers» βρίσκουν φτηνό κόστος παραγωγής που μειώνεται περισσότερο με τις κατά παραγγελία χαλαρώσεις (π.χ. Ουρανοξύστες).
● Οι δικηγόροι / λογιστές / πολιτικάντηδες θησαυρίζουν και πάλι τροχοδρομώντας βρώμικο και ύποπτο χρήμα (π.χ. διαβατήρια) στην Κύπρο.
● Η ίδια φόρμουλα όπως και πριν το 2013 με κάπως διαφορετικό σκηνικό. Οι ίδιοι πρωταγωνιστές με μέγα σκηνοθέτη του έργου τον ένοικο στο Προεδρικό.
Και θα πρόσθετα με πολλούς κομπάρσους καλοθελητές έτοιμους, όπως και πριν την κρίση, να εξυπηρετήσουν με κάθε τρόπο αυτήν την τραγική για τον κόσμο παρωδία.
 
* Οικονομολόγος, που ειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων, πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως. 
 
 
  Σαββάκης Κ. Σαββίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...