To Top
15:48 Κυριακή
5 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα αποτελέσματα της Alphabet έχουν πολλά "σκοτεινά" σημεία
ΑΡΧΙΚΗINSIDERBLOOMBERG OPINION • Τα αποτελέσματα της Alphabet έχουν πολλά "σκοτεινά" σημεία
  05 Φεβρουαρίου 2020, 8:18 πμ  

Alphabet (Google), αποτελέσματα και εταιρική διαφάνεια: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι είναι μια από τις πρώτες φορές που γράφω για την Alphabet. Η έδρα μου είναι κατά βάση στην Ασία, όπου ασχολούμαι κυρίως με εταιρείς όπως οι Foxconn, Samsung και Alibaba, μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για τεράστιες εταιρείες που ηγούνται στους τομείς τους και έχουν διαφορετικά η κάθε μία επίπεδα διαφάνειας. Όταν άρχισα να προετοιμάζομαι για την κάλυψη των κολοσσών της τεχνολογίας των ΗΠΑ, πίστευα ότι τα υψηλά πρότυπα ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στο κέντρο του παγκόσμιου καπιταλισμού θα έκαναν τη ζωή μου κάπως πιο εύκολη.

Στη συνέχεια, άρχισα την ενασχόλησή μου με την Alphabet, η οποία τη Δευτέρα ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου, με κάποια μεγέθη να βρίσκονται χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Μια δεκαετία στο "σκοτάδι"

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι για περισσότερο από μια δεκαετία αναλυτές, επενδυτές και traders αναγκάζονταν να κινούνται περίπου στα "τυφλά" μέσα στο "μαύρο κουτί" των αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Στη συνέχεια ήρθε η ανακοίνωση της Δευτέρας.

Για πρώτη φορά, τα στελέχη της Alphabet αποφάσισαν να αποκαλύψουν στους επενδυτές πόσα έσοδα προέρχονται από το YouTube (15,1 δισ. δολάρια) και από τη δραστηριότητα του cloud (8,9 δισ. δολάρια). Μοιάζει με Αποκάλυψη, σαν να μας έχει αποκαλυφθεί κάποιο επτασφράγιστο μυστικό. Όταν όμως κανείς ζει σε μια σκοτεινή σπηλιά, ακόμη και το φως των κεριών μπορεί να φαντάζει "βάλσαμο".

Περισσότερα από τα μισά έσοδα της εταιρείας προέρχονται από μία δραστηριότητα, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο για το τι ακριβώς αυτή περιλαμβάνει

Αν και καλωσορίζω αυτήν την κίνηση προς τη διαφάνεια, αισθάνεται κανείς περισσότερο σαν η Alphabet να προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές παρά να τους ενημερώσει πραγματικά. Η προσπάθεια γίνεται πολύ καθυστερημένα και η εταιρεία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα.

Πριν από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου, η Alphabet ανέλυε τα διαφημιστικά της έσοδα μόνο σε τέσσερα τμήματα, εκείνα των εταιρειών ιδιοκτησίας της, εκείνα των εταιρειών - μελών του δικτύου της, σε "άλλα έσοδα" και στην κατηγορία "other bets", που περιλαμβάνει τα διάφορα projects - εταιρείες που "τρέχει" πέραν των βασικών της δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά τη γεωγραφική διασπορά, οι επενδυτές λάμβαναν ενημέρωση για το EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), το APAC (Ασία - Ειρηνικός), τις ΗΠΑ και την "υπόλοιπη Αμερική". Παράλληλα, η εταιρεία ανακοινώνει και τα κόστη προσέλκυσης κίνησης (σ.μ. δηλαδή τα χρήματα που καταβάλλει σε εταιρείες όπως π.χ. η Apple προκειμένου η μηχανή αναζήτησης Google να είναι η default επιλογή για τις αναζητήσεις των χρηστών).

Πλέον έχουν προστεθεί άλλα δύο στοιχεία: εκείνα για το YouTube, την πλατύτερης χρήσης πλατφόρμα διαμοιρασμού και προβολής βίντεο στον κόσμο και εκείνα για το Cloud - έναν κλάδο δραστηριότητας στον οποίο αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ άλλων από την Amazon, τη Microsoft και δεκάδες άλλους ανταγωνιστές.

Παρά τις πρόσθετες αυτές πληροφορίες, εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι επενδυτές δεν διαθέτουν πλήρη στοιχεία προκειμένου να κατανοούν από πού η εταιρεία λαμβάνει τα έσοδά της, πόσο αποδίδει κάθε δραστηριότητά της και σε ποια από αυτές γίνεται σπατάλη χρημάτων, καθώς και ποια πλατφόρμα είναι προσοδοφόρα και ποια ηγείται των ζημιών (ή είναι απλώς λιγότερο προσοδοφόρα σε σχέση με άλλες).

Η έλλειψη στοιχείων για Google Maps - Gmail

Η διαφήμιση στο Google search και οι "άλλες διαφημίσεις" αντιπροσώπευαν το 61% των εσόδων το 2019. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πίτας που σίγουρα θα μπορούσε να τεμαχιστεί σε μικρότερα κομμάτια. Δεν μοιάζει σύμπτωση ότι τα επιπλέον δύο τμήματα που εκτίθενται πλέον χωριστά στην ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι εκείνα που σημείωσαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εσόδων την περασμένη χρονιά.

Εκείνο που ακόμη λείπει είναι οποιαδήποτε σαφήνεια σχετικά με το προϊόν που δίνει οδηγίες γεωγραφικής κατεύθυνσης και πληροφορίες σε περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο ανάλογο εργαλείο στον κόσμο (Google Maps), σχετικά με εκείνο που έχει γίνει μια από τις πλέον διαδεδομένες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Gmail) και τέλος σχετικά με το λειτουργικό σύστημα που βρίσκεται στα χέρια κυριολεκτικά δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη (Android).

Δεν έχω στην κατοχή μου μετοχές της Alphabet ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας την οποία καλύπτω ως αναλυτής. Ως επενδυτής, ωστόσο, θα ήθελα να καταλαβαίνω πώς ακριβώς η Google κερδίζει χρήματα από το λειτουργικό σύστημα Android και αν τα έσοδά της αυξάνονται ή μειώνονται σε συνδυασμό με την εξάπλωση των smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα ήθελα επίσης να μάθω εάν το Google Maps και το Gmail κερδίζουν το στοίχημα των κερδών ή φέρνουν απώλειες. Φυσικά, θα ήταν συναρπαστικό να γνωρίζαμε πώς εξελίσσεται η εξαγορά ύψους 1 δισ. δολ. της HTC, δεδομένου ότι γίνεται προκειμένου να αποτελέσει εφαλτήριο για είσοδο στον κλάδο των συσκευών (hardware) και αναμένεται να φέρει την Google απέναντι σε εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται για την προώθηση και χρήση του Android.

Υποθέτω ότι η Alphabet απλώς "πετά" τα σχετικά στοιχεία - έσοδα μέσα στην κατηγορία "Google search" ή σε αυτό που αποκαλεί "Άλλα". Οι επενδυτές έχουν δίκιο να απαιτούν περισσότερες πληροφορίες.

Δεν πρόκειται για κάποια ανάγκη ψυχολογικού τύπου. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αποκάλυψη έχει πραγματική σημασία. Για παράδειγμα, μελέτη της καθηγήτριας λογιστικής του Πανεπιστημίου Stanford, Mary Barth και των συνεργατών της διαπίστωσε ότι "οι επιχειρήσεις με πιο διαφανή αποτελέσματα απολαμβάνουν χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου".

Ο δε καθηγητής Robert G. Eccles του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και προηγούμενα του Harvard Business School έχει γράψει πολυάριθμες εργασίες σχετικά με την εταιρική διαφάνεια από διάφορες οπτικές γωνίες, καταλήγοντας μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ κατατάσσονται σε χαμηλά επίπεδα όσον αφορά την ποιότητα των αποκαλυπτόμενων από πλευράς των εταιρειών στοιχείων.

Τα παραδείγματα της Amazon και της TSMC

Η Amazon αποτελεί παράδειγμα εταιρείας που βελτιώνεται σε αυτό τον τομέα. Οι ανακοινώσεις μεγεθών και στοιχείων της, κατά την άποψή μου, έχουν καταστεί πιο διαφωτιστικές με την πάροδο των χρόνων, με τους αναλυτές να μπορούν πλέον να αναλύσουν τις δραστηριότητές της κομμάτι - κομμάτι,  να μπορούν δηλαδή να αποκτούν αίσθηση του ποιες μονάδες είναι πιο επικερδείς, ποιες μεγαλώνουν και ποιες κερδίζουν χρήματα.

Οι επενδυτές βλέπουν, για παράδειγμα, ότι οι δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ "χάνουν" και ότι εκείνες των φυσικών καταστημάτων συρρικνώνονται. Ωστόσο, αυτές οι διαπιστώσεις δεν εμπόδισαν την κεφαλαιοποίησή της να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Η Amazon εξακολουθεί ωστόσο να έχει ακόμη να κάνει λίγη δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα.

Ως πρότυπο διαφάνειας, επιτρέψτε μου να αναφέρω την εταιρεία Taiwan Semiconductor (TSMC), της οποίας η μετοχή διαπραγματεύεται τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Ταϊπέι. Παρά το γεγονός ότι είναι εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία εμπιστεύονται τεχνολογικά μυστικά οι σημαντικότεροι πελατες του κλάδου στον κόσμο, η παραγωγός ημιαγωγών (chips) προσφέρει τόσο πολλές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της, που θα μπορούσε κανείς σχεδόν να αντιγράψει το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η TSMC όσο και η Amazon παρείχαν καλύτερες προσαρμοσμένες αποδόσεις κατά τη διάρκεια την πενταετία που έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου σε σχέση με την Alphabet, αν και η σύγκριση αυτή δεν σημαίνει κατά κανέναν τρόπο ότι το ένα γεγονός (μεγαλύτερη διαφάνεια) έχει άμεση αιτιακή σχέση με το άλλο (καλύτερες αποδόσεις) στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Έτσι λοιπόν, μολονότι επικροτώ την Alphabet για την πρόοδο που πραγματοποίησε πρόσφατα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο έχει πολλά περισσότερα στοιχεία τα οποία πρέπει να μοιραστεί μαζί μας.

Του Tim Culpan

Πηγή: Bloomberg Opinion

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...