To Top
16:13 Κυριακή
5 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Εφιάλτης 170 δισ. ευρώ ο κοροναϊός για την Λαγκάρντ
ΑΡΧΙΚΗINSIDERBLOOMBERG OPINION • Εφιάλτης 170 δισ. ευρώ ο κοροναϊός για την Λαγκάρντ
  12 Φεβρουαρίου 2020, 8:06 πμ  

Ευρωζώνη, κοροναϊός και ο εφιάλτης της Λαγκάρντ: Μια λοίμωξη χτυπά συνήθως βαρύτερα τους πλέον ευάλωτους - και στο πρόσφατο ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού αυτή η αλήθεια μπορεί να έχει και οικονομική εφαρμογή. Παρά λοιπόν τη γεωγραφική απόσταση μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, η Ευρωζώνη έχει να φοβάται πολλά από την εξάπλωσή του ιού.

Η επιδημία αποτελεί ακόμη μια πρόκληση για το βασισμένο στις εξαγωγές μοντέλο της νομισματικής ένωσης, το οποίο ήδη παλεύει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας τάσης προς τον εμπορικό προστατευτισμό. Θα μπορούσε να είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για την Κριστίν Λαγκάρντ, τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εμφανίστηκε ελαφρώς υπεραισιόδοξη με την έναρξη της θητείας της για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ.

Οι τρεις πτυχές της επιρροής του κοροναϊού στην οικονομία της Ευρωζώνης

Ο κοροναϊός θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία με τρεις τρόπους. Πρώτον, όσον αφορά τη ζήτηση: η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών και υπηρεσιών από την Ευρωζώνη, μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο Οι εξαγωγές του μπλοκ στην Κίνα σχεδόν τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2007 και 2018, στα 170,3 δισεκατομμύρια ευρώ (185,8 δισεκατομμύρια δολάρια) από 60,5 δισεκατομμύρια. Κατά την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 63%. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά, καθώς η Ευρώπη βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ζήτηση για να στηρίζει την ευημερία της, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο εξωτερικό πλεόνασμά της. Η επιβράδυνση των εξαγωγών στην Κίνα θα προκαλέσει προβλήματα σε διάφορους κλάδους, όπως για παράδειγμα σε εκείνον των ειδών πολυτελείας.

Δεύτερον, όσο αφορά την προσφορά: οι ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού στην μεταποίηση είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην Κίνα σε σχέση με άλλες περιοχές ανά τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής Oxford Economics. Ωστόσο, στην έκθεση σημειώνεται ότι ορισμένοι κλάδοι ενδέχεται να είναι πιο εκτεθειμένοι σε σχέση με άλλους: η περιοχή της Wuhan, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, είναι ένας σημαντικός κόμβος για τον κλάδο του αυτοκινήτου και φιλοξενεί χώρους παραγωγής αυτοκινητοβιομηχανιών, μεταξύ άλλων της Peugeot και της Renault.

Τέλος, υπάρχει η επίδραση της επιδημίας στο αίσθημα εμπιστοσύνης. Οι χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρώπης έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτικές: ο δείκτης Stoxx 600 εξακολουθεί να παρουσιάζει οριακές διακυμάνσεις από τις αρχές του έτους. Είναι πιθανό ορισμένες εταιρείες να επωφεληθούν από τις διαταραχές, καθώς οι παραγωγοί πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Ωστόσο, ο κοροναϊός θα μπορούσε να βαρύνει αρνητικά επί επενδυτικών αποφάσεων στην Ευρωζώνη. Μια επιβράδυνση των επενδύσεων θα δημιουργούσε μακροπρόθεσμα οικονομική ζημία, ακόμη και αν η προσφορά και η ζήτηση στην Κίνα ανέκαμπταν γρήγορα.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν σημασία για κάθε οικονομία του κόσμου και όχι φυσικά μόνο για εκείνη της Ευρωζώνης. Ωστόσο η οικονομία της νομισματικής ένωσης είναι ήδη πολύ αδύναμη. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2019, στη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από το 2013. Από τη Γερμανία μέχρι την Ιταλία, ο βιομηχανικός τομέας είδε ένα πολύ άσχημο κλείσιμο έτους το 2019. Η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται και η αύξηση των μισθών παραμένει σταθερή, γεγονός που λογικά θα πρέπει να στηρίξει την εσωτερική ζήτηση. Ωστόσο, η Ευρωζώνη έχει εκτεθεί σε διαδοχικές εξωτερικές κρίσεις. Όσο περισσότερο διαρκεί το επεισόδιο του κοροναϊού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχει την οικονομία της.

Ο εφιάλτης του αποπληθωρισμού

Η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αντιδράσει και εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής μετά τη μείωση επιτοκίων και την επανεκκίνηση της ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο. Η Λαγκάρντ πρόσθεσε στο μείγμα ακόμη και μερικές δόσεις επιπλέον αισιοδοξίας σχετικά με τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πεισματικά πολύ κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, που είναι ένα ποσοστό κοντά, αλλά κάτω από το 2%.

Το παιχνίδι της αναμονής μπορεί να μην διαρκέσει πολύ. Παράλληλα με το φρενάρισμα της ανάπτυξης, ο ιός πιθανόν να ωθήσει και τον πληθωρισμό προς τα κάτω. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν καταβυθιστεί λόγω της πτώσης της ζήτησης από την Κίνα. Η ομάδα πετρελαιπαραγωγών χωρών του OPEC+ δίνει μάχες στο εσωτερικό της για να πετύχει μια συμφωνία σε νέα περικοπή της παραγωγής, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές.

Η Ευρωζώνη κυρίως εισάγει αργό, οπότε θεωρητικά κάθε πτώση της τιμής του θα πρέπει να θεωρείται καλή για την οικονομία της: οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν σε άλλα αγαθά και οι εταιρείες θα δουν τους ενεργειακούς τους λογαριασμούς να μειώνονται. Σε κάθε περίπτωση, οι κεντρικές τράπεζες προτιμούν συνήθως να εξετάζουν τα πράγματα πέραν των συγκυριακών μεταβολών των τιμών της ενέργειας και να επικεντρώνονται στον "δομικό" πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι αναμνήσεις του 2014-2015 παραμένουν στο μυαλό εκείνων που χαράσσουν πολιτική. Μια απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου εκείνη την περίοδο συνέβαλε σε ένα ράλι αποπληθωρισμού, το οποίος απειλούσε να μετατρέψει την Ευρωζώνη σε Ιαπωνία. Σε απάντηση, η ΕΚΤ ξεκίνησε - για πρώτη φορά - ένα πρόγραμμα μαζικών και άνευ όρων αγορών κρατικών ομολόγων.

Δυστυχώς, αυτή τη φορά η ΕΚΤ έχει ήδη χρησιμοποιήσει πολλά από τα όπλα της για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού. Ο ισολογισμός του Ευρωσυστήματος - αποτελούμενος από εκείνους της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών - έχει αγγίξει σχεδόν τα 4,7 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η ΕΚΤ έχει ωθήσει το βασικό της επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο μηδέν και το επιτόκιο καταθέσεων της στο -0,5%. "Αυτό το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού έχει μειώσει σημαντικά τα περθώρια της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής", ανέφερε η Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η ελαφρώς ηττοπαθής γλώσσα έρχεται σε αντίθεση με τον πιο τραχύ στο ύφος προκάτοχο της Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εγκατέλειψε την ΕΚΤ με τη φράση "ποτέ μην το βάζετε κάτω". Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης με χαμηλά επίπεδα χρέους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, μοιάζουν να μην αισθάνονται πίεση να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική τους πολιτική για την καταπολέμηση της επιβράδυνσης.

Είναι ακόμη πιθανό η οικονομική απειλή από τον κοροναϊό να εξασθενίσει με τον καιρό. Μια ισχυρή πολιτική αντίδρασης από πλευράς της Κίνας θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετη ζήτηση, η οποία θα βοηθούσε τις ξένες εταιρείες. Ωστόσο η κακή κατάσταση της Ευρωζώνης δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για σφάλματα. Μετά από ένα ήρεμο ξεκίνημα για τη Λαγκάρντ, η ώρα των δύσκολων αποφάσεων πιθανόν να πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς.

Του Ferdinando Giugliano

Πηγή: Bloomberg View

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...