To Top
forbes
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο Dow Jones έχασε 1000 μονάδες αλλά μην πανικοβάλλεστε
ΑΡΧΙΚΗINSIDERFORBES • Ο Dow Jones έχασε 1000 μονάδες αλλά μην πανικοβάλλεστε
  26 Φεβρουαρίου 2020, 8:18 πμ  

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά βυθίστηκε τη Δευτέρα -με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να διαγράφουν τα κέρδη τους για το 2020 καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού εκτός Κίνας έγειρε φόβους πανδημίας και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, αλλά τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να πανικοβάλλονται ακόμη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

-Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν τη Δευτέρα τη χειρότερη πτώση τους σε διάστημα δύο ετών: Ο Dow Jones υποχώρησε κατά περισσότερο από 1.000 μονάδες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό -3,6%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq Composite έχασαν 3,4% και 3,7% αντίστοιχα.

-Οι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν από την είδηση ότι το ξέσπασμα του κοροναϊού, που έχει πλέον μολύνει περισσότερους από 79.000 ανθρώπους παγκοσμίως και στερήσει τη ζωή 2.600 ανθρώπων, έχει εξαπλωθεί σε νέα σημεία όπως η Ιταλία, η Νότια Κορέα και το Ιράν.

- "Υπήρξε αυτή η γενική προσδοκία ότι αυτό θα ήταν ένα σχετικά βραχύβιο ζήτημα, αλλά πλέον αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση, εξού και γιατί είδαμε αυτή την αντίδραση της αγοράς", εξηγεί ο Mark Freeman, επικεφαλής επενδύσεων στη Socorro Asset Management. "Τι άλλαξε; Αυτό γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα παγκόσμιο ζήτημα -αρχικά αφορούσε τις εταιρείες με έκθεση στην Κίνα, τώρα είναι ευρύτερο από αυτό ".

-"Με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να μιλάνε για τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού που θα εκταθούν στο δεύτερο τρίμηνο και πέρα από αυτό, πιστεύω ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο αστάθειας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα", λέει η Lindsey Bell, επικεφαλής στρατηγική αναλύτρια επενδύσεων της Ally Invest.

-Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι "ενώ η ιστορία δείχνει ότι αυτά τα είδη ιών μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο, είναι προσωρινής φύσεως", λέει, σημειώνοντας ότι υπήρχαν πέντε ημέρες το 2019 οπότε η αγορά υποχώρησε κατά 2% αλλά οι μετοχές σημείωσαν ισχυρή επίδοση συνολικά πέρυσι.

-Σύμφωνα με την Bespoke Investment Group, μια θετική πλευρά από το selloff της Δευτέρας είναι ότι η αγορά ενδεχομένως να ανακάμψει στο τέλος: "Η ιστορία έχει δείξει ότι οι επενδυτές συνήθως ‘αγοράζουν στα χαμηλά’, μετά από μεγάλες κατρακύλες".

Σημαντικά στατιστικά στοιχεία: Σε συνδυασμό με τις απώλειές του την περασμένη Παρασκευή, ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει περισσότερο από 4,5% τις δύο τελευταίες ημέρες διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, οι ημερήσιες πτώσεις του 2% και άνω, ιστορικά οδηγούν σε ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία Bespoke. Από τον Μάρτιο του 2009, έχουν σημειωθεί 18 πτώσεις του S&P 500 κατά 2% ή περισσότερο, ημέρα Δευτέρα, τις οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, διαδέχτηκε μια ανάκαμψη την Τρίτη. Ο S&P σημείωσε κέρδη 1% κατά μέσο όρο την επόμενη μέρα και κέρδη 3% κατά μέσο όρο την εβδομάδα που ακολούθησε, με θετικές αποδόσεις 17 στις 18 φορές, σύμφωνα με την Bespoke. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι, ότι τον μήνα που ακολούθησε, ο S&P κατέγραψε κατά μέσο όρος κέρδος άνω του 6%, με θετικές αποδόσεις και πάλι τις 17 στις 18 φορές.

Σημαντική απόψη: "Οι ταχείες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ιταλία και το Ιράν τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν σε επανεκτίμηση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας σχήματος V", λέει ο Yung- Yu Ma, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην BMO Wealth Management. "Η αγορά προεξοφλεί τώρα τις τρέχουσες ανησυχίες σε αυτές τις άλλες χώρες, γεγονός που διευρύνει το πιθανό εύρος οικονομικών διαταραχών", λέει. "Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες σχετικά θετικών, ή τουλάχιστον όχι ανησυχητικών, εξελίξεων για να ανακτήσει η αγορά το πάτημά της".

Τι να προσέξετε: Το εάν οι σημαντικοί οικονομικοί δείκτες των ΗΠΑ παραμένουν σταθεροί. "Αν αρχίσουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπο σε οικονομικά δεδομένα με περισσότερο εγχώριο προσανατολισμό, όπως το οτιδήποτε σχετίζεται με τον καταναλωτή, τότε η κατάσταση θα γίνει πιο προβληματική", προβλέπει ο Freeman. "Ο καταναλωτής είναι σίγουρα ο μπροστάρης της αμερικανικής οικονομίας", λέει ο Bell. "Εάν αυτό παραμείνει σταθερό, θα μπορούσε να στηρίξει την αγορά βραχυπρόθεσμα." Ένας άλλος δείκτης για την αγορά θα είναι ο βαθμός στον οποίο ο κοροναϊός πλήττει τα εταιρικά κέρδη, ειδικά σε πιο μακροπρόθεσμη βάση πέρα από το πρώτο τρίμηνο, λέει ο Freeman. "Σε αυτό το σημείο, το βλέπουμε να εκτείνεται στο δεύτερο τρίμηνο - αυτό είναι όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους."

Του Sergei Klebnikov

Πηγή: Forbes

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...