To Top
23:32 Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Χ. Αγκαστινιώτης: Προχωρήστε με τις μεταρρυθμίσεις
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ • Χ. Αγκαστινιώτης: Προχωρήστε με τις μεταρρυθμίσεις
  09 Δεκεμβρίου 2019, 7:00 μμ  
Παρά τη σημαντική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο παραμένουν, όπως τα κατέγραψε αναλυτικότατα, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, κατά τη διάρκεια της 92ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΒΕ, που γίνεται απόψε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Θέματα όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και η επαρκής αξιοποίηση της τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις είναι μερικά ζητήματα που ανησυχούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου.

Ξεκινώντας από το κυπριακό ανάφερε πως οι εξελίξεις είναι ακόμα ρευστές, ωστόσο, όπως είπε από την πλευρά μας θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν και πάντοτε στη βάση των διπλωματικών μέσων και με τη σωστή επιχειρηματολογία, ώστε να προχωρήσουμε στην επίλυση του κυπριακού μας προβλήματος.
 
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σε σχέση, με τις εργατικές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ σημείωσε πως δεν μπορεί άλλο το Επιμελητήριο να ανεχθεί ατεκμηρίωτα αιτήματα από προνομιούχες ομάδες που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. «Με το συνδικαλιστικό κίνημα, μας ενώνουν πολλοί κοινοί αγώνες. Ωστόσο, μια μεγάλη γάγγραινα που μαστίζει τον τόπο είναι οι χωρίς σοβαρό λόγο διάφορες εργατικές κινητοποιήσεις, του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.  Ως ΚΕΒΕ σεβόμαστε το δικαίωμα της απεργίας, αλλά δεν δεχόμαστε την παράλυση της οικονομίας, επειδή διάφορες ομάδες προνομιούχων υπαλλήλων είτε της ΑΗΚ, είτε της εκπαίδευσης, είτε της υγείας, αποφασίζουν να βάλουν «λουκέτο» στη λειτουργία του κράτους» είπε.
 
ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ
Επιπλέον, ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανάφερε πως το ΚΕΒΕ είναι υπέρ της συνέχισης του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων, γιατί αποδεδειγμένα συνέβαλε στην ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση και συνεχίζει να προσελκύει ξένες επενδύσεις δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
 
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Ακόμα ένα ζήτημα που απασχολεί τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου είναι η αναβολή των θεσμικών αλλαγών που στοχεύουν την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. «Εκφράζουμε την πλήρη απογοήτευση μας για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, της Δικαιοσύνης, την Ψηφιοποίηση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την πάταξη της γραφειοκρατίας, και άλλους ζωτικούς τομείς λειτουργίας του κράτους», υπέδειξε. 
 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Όσο αφορά τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ σημείωσε πως παρά την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος, είναι τόσο αργή αφού υπάρχουν υποθέσεις που χρειάζονται 5 – 10 χρόνια για να εκδικαστούν. «Η απονομή της δικαιοσύνης πρέπει να γίνεται έγκαιρα και γρήγορα κι όχι να στοιβάζονται οι υποθέσεις στα δικαστήρια», ανάφερε.
 
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ακόμα, σε σχέση και με το ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ χαιρέτισε την απόφαση της Ένωσης Δήμων να υιοθετήσει το πλαίσιο που εισηγήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών. «Αναμένουμε ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να αρχίσει να υλοποιείται αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση», τόνισε.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενικότερα για την οικονομία σημείωσε πως βαίνει καλώς πετυχαίνοντας ρυθμούς ανάπτυξης 3%.  «Όμως, η οικονομία συνεχίζει να έχει εγγενή προβλήματα και πληγές που προέρχονται από την οικονομική κρίση. Ως κυριότερο αυτών των προβλημάτων είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να ανέρχονται γύρω στα 10 δις ευρώ στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και ακόμα περισσότερα στα χαρτοφυλάκια επενδυτικών ταμείων», είπε.
Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να ξαναμελετήσουν όλα τα εργαλεία που επιστρατεύτηκαν για τα «κόκκινα δάνεια» με τρόπο που να επιτυγχάνουν περισσότερες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, επαναφέροντας ταυτόχρονα και το δικαίωμα των τραπεζών να προχωρούν σε εκποιήσεις.
 
ΓεΣΥ
Σχετικά με το ΓεΣΥ επανάλαβε πως το ΚΕΒΕ στήριξε και στηρίζει την εφαρμογή ενός αλληλέγγυου και ισότιμου ΓεΣΥ ως αναγκαίου κοινωνικού μέτρου. Όμως, τόνισε πως ως ΚΕΒΕ «δεν θα ανεχθούμε, να υπάρχουν ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων, με χρήματα μάλιστα του Κύπριου φορολογούμενου, όπως επιτακτικά ζητούν οι εργαζόμενοι σε διάφορους ημικρατικούς οργανισμούς». 
 
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Επιπλέον, εστιάσθηκε στο μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με στόχο τη διόρθωση των αδυναμιών. «Δεν είναι δυνατόν με την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουμε κυβέρνηση, ΚΕΒΕ και άλλοι συναρμόδιοι φορείς, η Κύπρος να βρίσκεται τόσο χαμηλά στο ετήσιο Doing Business Report για την ανταγωνιστικότητα. Το 2018 η χώρα μας ήταν στη 41η θέση μεταξύ 63 χωρών, ενώ το 2019 υποχώρησε η κατάταξή μας στις κατηγορίες της αποδοτικότητας του κράτους και των υποδομών», υπέδειξε ρίχνοντας το μπαλάκι και στην κυβέρνηση όσο αφορά το «μέγα θέμα» (όπως το χαρακτήρισε) του κρατικού μισθολογίου αλλά και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
«Όπως επανειλημμένα μας έχει υποδείξει και το ΔΝΤ, το κόστος του κρατικού μισθολογίου είναι υπέρογκο.  Σε συνδυασμό μάλιστα με την χαμηλή παραγωγικότητα του δημοσίου αποτελεί σοβαρό βαρίδι για τα δημόσια οικονομικά», σημείωσε.
 
ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας λέγοντας πως θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στην τεχνολογική αναβάθμιση, στο ψηφιακό μετασχηματισμό και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες.
 
Στην ομιλία του ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης παρουσίασε τις θέσεις του ΚΕΒΕ το οποίο προτείνει τα ακόλουθα:

Για τα δημόσια οικονομικά
•          Συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας
•          Συνεχή παρακολούθηση των ανελαστικών δαπανών του Προϋπολογισμού
•          Αύξηση των δαπανών για αναπτυξιακούς σκοπούς και μείωση όσων αφορούν λειτουργικούς και αντιπαραγωγικούς σκοπούς
•          Πρόβλεψη ενός σημαντικού ποσού στους Προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων για αποπληρωμή του δημόσιου χρέους
•          Σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, χωρίς υπερβάσεις δαπανών και σπατάλες
•          Εγκατάλειψη της πρακτικής των συμπληρωματικών Προϋπολογισμών, εκτός μόνο για πολύ έκτακτες και επείγουσες ανάγκες
•          Αυστηρότερη πάταξη της φοροδιαφυγής απ’ όπου κι αν προέρχεται
 
 
Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων
•          Άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αναφέραμε προηγουμένως
•          Προώθηση των μετοχοποιήσεων σε ημικρατικούς οργανισμούς που είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό
•          Ανάθεση υπηρεσιών του κράτους στον πιο παραγωγικό ιδιωτικό τομέα
•          Επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και οι σημερινές διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
•          Εκ βάθρου αναδόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος για καλύτερες επιδόσεις των μαθητών μας
•          Βελτίωση των δημόσιων μεταφορών και συγκοινωνιών
•          Ενίσχυση των θεσμικών οργάνων και ανεξάρτητων υπηρεσιών του κράτους, ώστε να θωρακιστούν οι θεσμοί και να παταχθούν φαινόμενα διαφθοράς, παρανομιών και διαπλοκών
 
Στον τομέα της ιδιωτικής οικονομίας
•          Παροχή νέων κινήτρων στις επιχειρήσεις για διεύρυνση της δραστηριότητας τους, για τεχνολογική αναβάθμιση τους και για αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους μέσα από επενδύσεις σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
•          Έμπρακτη στήριξη στη νέα γενιά, τα νέα μυαλά της χώρας να επενδύσουν στις γνώσεις και δεξιότητές τους αναπτύσσοντας νεοφυείς επιχειρήσεις βασισμένες στη γνώση
•          Ενίσχυση των προσπαθειών για προσέλκυση ξένων επενδύσεων
•          Μεγαλύτερη προβολή της οικονομίας και της Κύπρου στο εξωτερικό
•          Ενίσχυση των προσπαθειών για αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών
•          Δημιουργία νέων έργων υποδομής στις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές
•          Μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για τις επιχειρήσεις
•          Απλοποίηση και συνολικό εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος με κατάργηση αχρείαστων φορολογιών και τελών
•          Κίνητρα για προώθηση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας
•          Μεγαλύτερη διεκδίκηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις
 
 
 Πηγή: Philenews/Insider
 
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...