To Top
16:26 Παρασκευή
21 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Συμφωνία με επενδυτές για το Limassol Greens
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Συμφωνία με επενδυτές για το Limassol Greens
  17 Ιανουαρίου 2020, 8:33 πμ  
Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται πως εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που σχεδιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Ο λόγος για το έργο Limassol Greens Golf Resort στη δυτική Λεμεσό.
 
Πρόκειται για έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων που εκτείνεται σε γη 1,4 εκατ. τετραγωνικών μέτρων που ανήκει στον Όμιλο Λανίτη, ο οποίος και ξεκίνησε τους αρχικούς σχεδιασμούς. Χθες, γνωστοποιήθηκαν μετοχικές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του έργου, αφού άλλαξε η σύνθεση των μετόχων. 

Συγκεκριμένα, η Lanitis Golf Public Co., ιδιοκτήτρια εταιρεία του έργου, ανακοίνωσε πως στις 15 Ιανουαρίου η MCY Development αγόρασε από τη Lanitis Farm Ltd το 99,99% του μετοχικού της κεφαλαίου έναντι του ποσού των 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε μετρητά. H MCY Development ελέγχεται κατά 50% από τη Lanitis Farm (συμφερόντων του Ομίλου Λανίτης) και κατά 50% από την AMOL Enterprises.
 
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως πλέον το 50% του έργου έχει περάσει σε χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι θα συμβάλουν το απαιτούμενο κεφάλαιο για να προχωρήσει το μεγαλεπήβολο έργο στη Δυτική Λεμεσό, του οποίου οι σχεδιασμοί ανάμεσα σ’ άλλα προβλέπουν δημιουργία γηπέδου γκολφ και οικιστικής ανάπτυξης που μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 495 επαύλεις και 233 διαμερίσματα πολυτελείας. 

Από μία αρχική έρευνα στον Έφορο Εταιρειών, προκύπτει πως η AMOL εγγράφηκε στις 10 Ιουλίου 2018 και διευθυντές της είναι οι Mark Gasan, Alec Mizzi, Mathew Prtelli και Kevin Valenzia. To πιο αναγνωρίσιμο όνομα είναι αυτό του Alec Mizzi, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από τη Μάλτα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο, όπως το κατάστημα Homemate και η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Tryfon Tseriotis. Έχει επίσης συνεργαστεί ξανά με τον Όμιλο Λανίτη στον τομέα της εστίασης μέσω της δημιουργίας του εστιατορίου Vecchia Napoli, σε συνεργασία με την εταιρεία του Ομίλου Carob Mill.
 
Οι πληροφορίες λένε πως κι άλλοι από τους επενδυτές του έργου προέρχονται από τη Μάλτα. Το 50% του έργου παραμένει στον Όμιλο Λανίτη. Όπως ήταν αναμενόμενο, αλλαγές προέκυψαν και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Lanitis Golf αφού αποχώρησε ο Κώστας Λανίτη και διορίστηκαν οι Δημήτρης Σολομωνίδης, Κώστα Χαρίτου, Alec A. Mizzi, Kevin Valenzia, Mark Gasan και Matthew Portelli. Στο συμβούλιο παρέμειναν οι Πλάτων Λανίτης και Μάριος Λανίτης.

Η σχετική συμφωνία φαίνεται πως έχει επιτευχθεί εδώ και καιρό και συγκεκριμένα από τις 5 Ιουλίου 2019, όταν και υπεγράφησαν τα σχετικά για τη μεταβίβαση των μετοχών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις προχθές η ιδιοκτήτρια εταιρεία του έργου ενημέρωνε σε σχέση με το επιχειρηματικό της πλάνο πως τον Ιούλιο του 2019 είχε εξασφαλίσει άδεια οικοδομής για τον διαχωρισμό των οικοπέδων και την κατασκευή του γηπέδου γκολφ και του clubhouse. Μετά την έκδοση των αδειών, σημειωνόταν χαρακτηριστικά, η εταιρεία προέβαινε σε ενέργειες για εξεύρεση επενδυτών και χρηματοδότησης, ώστε το έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Δημήτρης Σιούφτας έχει αναλάβει ρόλο πρώτου εκτελεστικού διευθυντή στη Lanitis Golf Public Co. Ltd. Ο Δ. Σιούφτας δούλεψε στο παρελθόν σε μεγάλους κυπριακούς ομίλους όπως η Tsokkos Hotels και η Pafilia.
 
 
  Αντώνης Αντωνίου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...