To Top
12:05 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
20μελής υπηρεσία για επενδυτές
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • 20μελής υπηρεσία για επενδυτές
  21 Ιανουαρίου 2020, 4:10 μμ  
Ολόκληρη υπηρεσία αποτελούμενη από 20 ανθρώπους, περιλαμβανομένου και διευθυντή έργου, θα τεθεί στην υπηρεσία επιχειρηματιών οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν στην ανέγερση πύργων, στους τομείς της υγείας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης, τις επικοινωνίες ή και τις μεταφορές και γενικά με «στρατηγικές επενδύσεις».
 
Στόχος και δέσμευση της κυβέρνησης (με σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών) είναι να εκδίδεται η πολεοδομική άδεια και η άδεια οικοδομής εντός 12 μηνών. Οι επενδυτές, μαζί με τα εκατομμύρια των επενδύσεών τους θα μπορούν να φέρνουν και προσωπικό από τρίτες χώρες στο οποίο θα παραχωρούνται οι απαραίτητες άδειες παραμονής. 
 
Με την κατάθεση της αίτησης οι προνομιούχοι επενδυτές θα υποχρεούνται να καταθέτουν αποδείξεις με βάση τις οποίες διαθέτουν το 50% των χρημάτων που απαιτούνται για την επένδυση, ενώ στη διάρκεια του χρόνου που εξετάζεται η αίτηση θα μπορούν να εξεύρουν και άλλους επενδυτές ή τραπεζικές εγγυήσεις κ.λπ. για την ολοκλήρωση της επένδυσης. Με την υποβολή της αίτησης, οι επενδυτές θα καταβάλλουν €10.000.
Την πρόταση νόμου ανέπτυξε σε αδρές γραμμές ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος ανέφερε ότι με την έγκρισή του θα σταλούν μηνύματα σε όλους όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο.
 
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά τις εξουσίες που παραχωρούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα μπορεί να καθορίσει τα κριτήρια τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη ώστε να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως «στρατηγική» και τα οποία δεν καθορίζονται στο νομοσχέδιο. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το Υπουργικό θα παρεμβαίνει όταν για παράδειγμα η Πολεοδομία αντικειμενικά δεν είναι σε θέση, λόγω προβλημάτων που αναφύονται, να χειριστεί την αίτηση μέχρι τέλους.
 
Για να θεωρείται κάποιος στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να επενδύει πέραν των €25 εκατ. Παράλληλα, στρατηγική επένδυση θεωρείται αυτή που θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας ή 70 θέσεις με μισθολόγιο πέραν του €1 εκατ. Ωστόσο, για επενδύσεις τεχνολογίας ως κριτήριο καθορίζεται το €1 εκατ. επένδυσης, αλλά υπό προϋποθέσεις. Ανάλογου χειρισμού θα τύχουν και επενδυτές σε ερευνητικά κέντρα ή κέντρα αποκατάστασης ή κέντρα για το περιβάλλον.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, οι στρατηγικές αναπτύξεις καλύπτουν περίπου το 5-10% του συνόλου των αναπτύξεων, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην αποφόρτιση των αρμόδιων υπηρεσιών.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπηρεσία ενιαίας διαχείρισης των επενδύσεων θα εκδίδει την πολεοδομική άδεια και την άδεια οικοδομής με απλοποιημένο τρόπο. Αν απαιτείται να εξεταστεί κάποια αίτηση κατά παρέκκλιση, θα απαιτηθούν δύο μήνες, οι οποίοι συνυπολογίστηκαν στους συνολικά 12 μήνες.
 
Στους 12 μήνες υπολογίστηκαν και οι τρεις μήνες που θα χρειαστεί η Υπηρεσία Περιβάλλοντος για να εξετάσει την αίτηση καθώς και οι τέσσερις μήνες που θα απαιτηθούν (για εξέταση) αν η ανάπτυξη εμπίπτει σε περιοχή Natura, είπε ο κ. Νουρής. Ανέφερε, επίσης, ότι με τις ρυθμίσεις που προωθούνται παρακάμπτεται το θέμα των χρονοβόρων διαβουλεύσεων. Είπε παράλληλα πως οι απόψεις που θα εκφράζονται σε σύσκεψη που θα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων θα είναι δεσμευτικές.
 
Με το προωθούμενο νομοσχέδιο συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι πλην της Ένωσης Δήμων. Η εκπρόσωπός της, Σωτηρία Κοκκίνου, ανέφερε πως πρόνοιες του νομοσχεδίου καταστρατηγούν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και πρόσθεσε πως οι δήμοι υποβιβάζονται σε ρόλο απλού διαβουλευτή. Πρόκειται για καθαρή αφαίρεση εξουσιών, είπε.
 
Με την Ένωση Δήμων διαφώνησε ο υπουργός Εσωτερικών.
 
Eπωφελούνται και οι κοινοί θνητοί

Από τις πολεοδομικές αλλαγές που προωθούνται θα επωφεληθούν και οι κοινοί θνητοί, αφού οι πολίτες θα υποβάλλουν αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής μεταξύ 8:00-10:00 π.μ. και θα τους δίνεται στο χέρι η άδεια μέχρι τις 3:00 μ.μ. της ίδιας μέρας. Ο υπουργός Εσωτερικών προσδιόρισε την εφαρμογή του μέτρου περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
 
Ο κ. Νουρής ανακοίνωσε επίσης επέκταση του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για πρόσθετη περίοδο δύο ετών και πρόσθεσε πως με αυτό δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης μικρών αυθαίρετων κατασκευών. Ανέφερε χαρακτηριστικά, πως από το συγκεκριμένο Σχέδιο μέχρι σήμερα επωφελήθηκαν 1.400 αιτητές σε σύνολο 2.069 αιτήσεων. 
 
Ανέφερε επίσης, πως με την έκδοση Υπουργικού Διατάγματος θα επιτρέπεται η αδειοδότηση οικιστικών αναπτύξεων χαμηλού κινδύνου (μέχρι διπλοκατοικίας), με την πολεοδομική άδεια να εκδίδεται κατά μέγιστο εντός 30 ημερών. 
 
Με την πρότασή μας, συνέχισε, καταργείται ουσιαστικά η ταλαιπωρία των αιτητών οι οποίοι μέχρι σήμερα για την ανέγερση μιας απλής κατοικίας θα έπρεπε να αποταθούν σε σωρεία υπηρεσιών, να υποστούν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος και να αναμένουν μήνες για την έκδοση της άδειάς τους. Είπε επίσης, πως με το συγκεκριμένο Διάταγμα, η ευθύνη της αδειοδότησης μεταφέρεται στον μελετητή. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να επωφεληθεί περίπου το 50% του συνόλου των πολεοδομικών αιτήσεων, είπε.
 
Διευθυντής έργου ο συνδετικός κρίκος
 
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, πως ο επενδυτής απαλλάσσεται από τις παθογένειες του παρελθόντος και θα χρειάζεται να αποτείνεται πλέον μόνο στον υπεύθυνο έργου (project manager), ο οποίος και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της υπηρεσίας αδειοδότησης και του ίδιου. Η εισαγωγή Μηχανισμών Ταχείας Αδειοδότησης - Fast Track, σε όλα τα επίπεδα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανάπτυξη, μειώνει την ταλαιπωρία του πολίτη και καθιστά την Κύπρο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, συμπλήρωσε ο Υπουργός. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Διευκόλυνσης των Επενδύσεων Νόμος του 2019», εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του ημερομηνίας 23/10/2019.
  Βάσος Βασιλείου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...