To Top
16:41 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Μίνι υπουργικό για τέλη λιμανιού Λεμεσού
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Μίνι υπουργικό για τέλη λιμανιού Λεμεσού
  15 Φεβρουαρίου 2020, 9:21 πμ  
Το ΚΕΒΕ, σε σχέση με τις αυξήσεις στις ταρίφες του λιμανιού Λεμεσού «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά το πολύ ορατό ενδεχόμενο άμεσου τερματισμού εξαγωγικών δραστηριοτήτων και κλείσιμο βιομηχανιών οι οποίες εξάγουν χαμηλής αξίας εμπορεύματα όπως π.χ. ορυκτά (πεντονίτης, ούμπρα, γύψος κ.λπ.) καθώς επίσης και ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικά κ.λπ.)».
 
Με επιστολή του το ΚΕΒΕ ζητά  επείγουσα συνάντηση με τους υπουργούς Μεταφορών Γιάννη Καρούσο, Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη και Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.
 
Όπως επεξηγείται στην επιστολή, «η άκρως ανησυχητική και αρνητικότατη επερχόμενη εξέλιξη οφείλεται δυστυχώς στην κατακόρυφη και ξαφνική αύξηση της λιμενικής ταρίφας την οποία επέβαλε η εταιρεία Eurogate (διαχειριστής του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Λεμεσού) στην εξυπηρέτηση των εμπορευματοκιβωτίων με χαμηλής αξίας εξαγόμενα εμπορεύματα». Όπως σημειώνεται, το ΚΕΒΕ ενεργώντας προληπτικά, κατέληξε από το 2017 σε συμφωνία με την Eurogate, με βάση την οποία η ταρίφα για εξαγωγές τέτοιων εμπορευμάτων, καθορίστηκε αισθητά πιο κάτω συγκριτικά με την ταρίφα χρέωσης για τα υπόλοιπα εμπορεύματα.  
 
Η συμφωνία ΚΕΒΕ – Eurogate προνοούσε για μόνιμη διαχρονικότητα (όχι ημερομηνία λήξης) και σταθερότητα (όχι αυξήσεις) της ταρίφας για εξυπηρέτηση των εμπορευμάτων αυτών.
 
Αυτή η συμφωνία ΚΕΒΕ – Eurogate ήταν και η μόνη επιλογή που εξασφάλισε την συνέχιση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων και της επιβίωσης των επηρεαζόμενων βιομηχανιών.
 
«Για το ΚΕΒΕ είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση τερματισμού από μέρους της Eurogate της υπό αναφορά συμφωνίας θα προκύψει κατακόρυφη αύξηση στο κόστος εξαγωγής των υπό αναφορά εμπορευμάτων με αποτέλεσμα την απώλεια των εξαγωγικών αγορών λόγω μη ανταγωνιστικών τιμών πώλησης», όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή του Επιμελητηρίου προς τους τρεις υπουργούς..
 
Μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνεται, θα έχει καταστροφικές συνέπειες γιατί, η οικονομία του τόπου θα απωλέσει εισροές ξένου συναλλάγματος, το κράτος θα αναγκαστεί να πληρώνει ανεργιακά επιδόματα λόγω απώλειας θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα το κράτος θα εισπράττει λιγότερα σε εταιρικό φόρο και ΦΠΑ λόγω μειωμένων εταιρικών εσόδων.
 
Επίσης, λόγω της φύσης των περισσότερων από τα προϊόντα αυτών των κατηγοριών που εξάγονται, «η Κύπρος θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο λόγω τερματισμού στις εξαγωγές ανακυκλώσιμων προϊόντων, χαρτιού και πλαστικών και της αδυναμίας για εγχώρια επεξεργασία τους.
 
Το αποτέλεσμα θα είναι, το κράτος να αδυνατεί να υλοποιήσει τους ποσοτικούς στόχους που έχει δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ανακύκλωσης. Αυτό θα έχει ως συνεπακόλουθο την επιβολή προστίμου από την ΕΕ, το οποίο στο τέλος της ημέρας θα κληθεί να πληρώσει η οικονομία του τόπου.
 
Το μέγεθος της οικονομικής πτυχής του προβλήματος σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το αδιέξοδο που υφίσταται, τονίζει επίσης το ΚΕΒΕ. Συγκεκριμένα, με στοιχεία του 2019, το πρόσθετο κόστος στις εξαγωγές όλων των χαμηλής αξίας εμπορευμάτων, ανέρχεται σε περίπου €480,000 ετησίως (περίπου €300,000 ετησίως πρόσθετα έσοδα για το κράτος και περίπου €180,000 ετησίως πρόσθετα έσοδα για την Eurogate).
 
Είναι αναγκαίο, καταλήγει το ΚΕΒΕ, όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι  (κυβέρνηση, Βουλή, ΚΕΒΕ, Eurogate) ενεργήσουμε άμεσα και συντονισμένα προς πάσα κατεύθυνση με στόχο τη διευθέτηση του όλου προβλήματος προς όφελος πάντοτε των καλώς νοούμενων συμφερόντων της οικονομίας του τόπου.
  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...