To Top
00:20 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Φοβίζει ο κορωνοϊός τους επιχειρηματίες στην Κύπρο
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Φοβίζει ο κορωνοϊός τους επιχειρηματίες στην Κύπρο
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουαρίου 2020, 12:42 πμ
Τον οικονομικό αντίκτυπο από τον κορωνοϊό προσπαθούν να προβλέψουν οι αγορές. Οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα επηρεαστούν οι πωλήσεις τους, ενώ εταιρείες που έχουν τα εργοστάσιά τους στην Κίνα έχουν καθυστερήσει την παραγωγή λόγω των μέτρων που έλαβε η κινέζικη κυβέρνηση από τον κορωνοϊό.
 
Φόβους για ελλείψεις κινέζικων προϊόντων από την αγορά εξέφρασαν οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Κύπρου. Προς το παρόν, αναφέρουν, η κατάσταση στην αγορά χαρακτηρίζεται από μείωση των αποθεμάτων που είχαν οι επιχειρήσεις, ωστόσο, σε μεταγενέστερο στάδιο, εκτιμούν ότι θα αρχίσουν να φαίνονται οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, σε πλαστικό, σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.
 
Πάντως, οι φορείς της ναυτιλίας ανησυχούν για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις παραδόσεις εμπορευμάτων. Κάθε φορά που κάποιο πλοίο προσεγγίσει λιμάνι της Κίνας, μπαίνει σε καραντίνα για δύο βδομάδες προκειμένου να βεβαιώνονται ότι δεν έχει προσβληθεί από τον κορωνοιό. Έτσι με επιστολή του, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) καλεί τις Αρχές να αποφεύγουν τους περιττούς περιορισμούς ή τις καθυστερήσεις.
 
Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Αντρέας Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα του κορωνοϊού σε κάποιο πλήρωμα. Ωστόσο, σημείωσε ότι σε εμπορικό επίπεδο ο οικονομικός αντίκτυπος αναμένεται να είναι μεγάλος. «Θα είναι μεγάλες οι οικονομικές συνέπειες, διότι η Κίνα αντιπροσωπεύει το 18% του παγκόσμιου εμπορίου. Προς το παρόν, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη παρά τις καθυστερήσεις. Έχουν παγώσει οι εισαγωγές κι εξαγωγές προϊόντων, ενώ τα πληρώματα μπαίνουν σε καραντίνα δύο βδομάδων. Αυτό που φοβόμαστε είναι την επίδραση που θα υπάρξει στην ψυχολογία των καταναλωτών. Η ψυχολογία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο εμπόριο», δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννης. Παράλληλα, σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για τον τουρισμό, την κατανάλωση, την τιμή του πετρελαίου, καθώς βρισκόμαστε ακόμη σε αρχικά στάδια.
   
Παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, πάντως, η ναυτιλία διατηρεί την αισιοδοξία της και αναμένει βελτίωση των συνθηκών της αγοράς από την άνοιξη, όταν και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της επιστημονικής κοινότητας, η επιδημία αναμένεται να ατονήσει. Η εκτίμηση είναι ότι εφόσον συμβεί αυτό, οι συνολικές επιπτώσεις στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο θα παραμείνουν ελεγχόμενες.
Πάντως, οδηγίες σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους ναυτικούς και τους επιβάτες εξέδωσε το υφυπουργείο Ναυτιλίας. Η εγκύκλιος βασίζεται σε συστάσεις που εκπόνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και καταγράφει τα συμπτώματα του κορωνοϊού, τα βασικά προληπτικά μέτρα καθώς και έναν κατάλογο συνδέσμων που παρέχουν συμβουλές για την καθοδήγηση των ναυτικών. Ειδικές συμβουλές για το ναυτικό πλήρωμα και τις εταιρείες δόθηκαν και από τον Διεθνή Οργανισμό για την Υγεία των Ναυτικών (International Maritime Health Association).
  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...