To Top
16:54 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Σε 250 χιλιάδες μισθούς θα συμβάλει το κράτος
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Σε 250 χιλιάδες μισθούς θα συμβάλει το κράτος
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μαρτίου 2020, 10:45 πμ
Με ένα πολύ δυνατό πακέτο οικονομικής στήριξης έρχεται η κυβέρνηση να στηρίξει επιχειρήσεις, μισθωτούς και αυτοτελώς εργαζόμενους στην πιο κρίσιμη περίοδο για νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, λόγω του κορωνοϊού. Το κράτος φαίνεται ότι κάνει το κουμάντο του την ώρα που βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη. Στα πλάνα του Υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει σε δανεισμό €2 δισ. από την εγχώρια αγορά για να διατηρήσει μαξιλάρι ασφαλείας.
 
Υπάρχουν ταυτόχρονα και δυο πλεονεκτήματα σε μια δύσκολη συγκυρία. Η υφιστάμενη ρευστότητα του κράτους είναι €1,4 δισ. και η πλεονάζουσα ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στα €14 δισ., δεδομένα που επιτρέπουν ευέλικτους χειρισμούς τόσο από κυβερνητικής πλευράς όσο και από πλευράς τραπεζών. Ο «Φ» παρουσιάζει την ακτινογραφία των μέτρων που δίνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια ο αυτοεργοδοτούμενος, ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και οι επιχειρήσεις να βγουν όσον το δυνατόν ανώδυνα από την κρίση. Υπάρχουν στο τραπέζι δημοσιονομικά μέτρα αξίας 462 εκατ., εκ των οποίων €235 εκατ. είναι για στήριξη εισοδήματος για ένα μήνα.
 
 
Από αυτά τα €180 εκατ. αφορούν εργαζόμενους, €20 εκατ. για αυτοτελώς εργαζόμενους, €20 εκατ. για άδεια γονικής παροχής, €15 εκατ. για άδεια ασθενείας. Από το κράτος αναμένεται  να πληρωθούν τον Μάρτιο 220.000 εργαζόμενοι και 31.000 αυτοτελώς εργαζόμενοι σε μια προσπάθεια να δοθεί στήριξη σε όλους όσους είναι ευάλωτοι σε οικονομικό επίπεδο από τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση θέλει οι επιχειρήσεις να  διατηρηθούν ζωντανές στη διάρκεια της κρίσης και στη συνέχεια με την εξομάλυνση των συνθηκών να γίνουν βιώσιμες και να μπουν σταδιακά σε πορεία κερδοφορίας, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.
 
Πέραν από τα προηγούμενα μέτρα, εξαγγέλθηκε η στήριξη για ανάκαμψη του τουρισμού με €11 εκατ., επίσης €3 εκατ. αφορούν το κομμάτι της παιδείας, €15 εκατ. για φοιτητές, €98 εκατ. αφορούν αναστολή πληρωμής ΓεΣΥ ενόψει της δεύτερης φάσης και €100 εκατ. ως επιπρόσθετες δαπάνες για υγεία.  Επίσης, φαίνεται ότι οι εκποιήσεις παγώνουν για 3 μήνες όπως και οι εξώσεις. Πρόσφατα η Βουλή ψήφισε νομοθεσία που προβλέπει εξώσεις ενοίκων με διαδικασίες εξπρές, νομοθεσία που οδεύει προς αναστολή. Επίσης υπάρχει η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%.
 
To πακέτο μέτρων της κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης απευθείας στήριξη προς τις επιχειρήσεις με απώλεια κρατικών εσόδων, όπως αναστολή της καταβολής ΦΠΑ. Επίσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση θα γίνουν ειδικές ρυθμίσεις διευκολύνσεων για όσους έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ληξιπρόθεσμων Οφειλών.  Επίσης το κράτος αναμένει τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με το τι θα γίνει με την αναστολή δόσεων δανείων. Στην περίπτωση που δεν θα θεωρηθούν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις θα προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σύντομα να ξεκαθαρίσει το θέμα από πλευράς του Ευρωπαίου επόπτη.  
 
Χθες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αποδείξει στην πράξη ότι στέκεται δίπλα στους πολίτες και όπως ανέφερε, το οικονομικό πακέτο στήριξης θα είναι το πιο δυνατό ολόκληρης της Ευρώπης. Ο κ. Νεοφύτου διαβεβαίωσε τον κάθε πολίτη ο οποίος, όπως είπε, για χρόνια εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του πληρώνοντας φόρους, ότι αυτήν την ιστορική στιγμή το κράτος θα είναι δίπλα του προστάτης.
  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...